Intim kammarmusik från fyra sekler med Eskaer trio och Göteborg Baroque

Här finns inget ljud

Kammarmusikens tjusning ligger i det intima och direkta tilltalet: det är tillräckligt få instrument för att du som lyssnare kan urskilja vart och ett, du får känslan av att befinna sig i samma rum som musikerna och att de spelar bara för dig. Men kammarmusiken har förändrats radikalt genom åren, precis som orkestermusiken, och det kan vara intressant att jämföra barockens kammarmusik - detta var tiden innan stråkkvartetten som genre inte var uppfunnen än! - med senare tiders klassiker. I kvällens P2 Live får du chans att göra just detta. Danska Eskaer trio spelar verk av Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms och landsmannen Rued Langgaard. Därefter hör vi Göteborg Baroque spela musik av bland andra Antonio Vivaldi, Arcangelo Corelli och Alessandro Scarlatti. Mycket nöje!

19:03-22:00 P2 Live: Intim kammarmusik från fyra sekler
1. Eskaer trio.
a) Franz Schubert: Adagio Ess-dur.
b) Ludwig van Beethoven: Pianotrio nr 2 Ess-dur.
c) Rued Langgaard: Pianotrio.
d) Johannes Brahms: Pianotrio nr 3 c-moll.
Konsert 21/3, Vara konserthus.

2. Intensivt Intimt Innerligt Italienskt.
Göteborg Baroque. Musik av Antonio Vivaldi, Antonio Caldara Alessandro Melani, Michelangelo Rossi, Arcangelo Corelli och Alessandro Scarlatti.
Konsert 18/8 2012, Eggby kyrka, Skara.

3. Extramusik
John Parson: Ave Maria
Robert Tavener: The lamb
Gustav Mahler: Ich bin der Weld adhanden gekommen (arr. Clytus Gottwald)
Oskar Lindberg: Stjärntändning
Oskar Lindberg: Pingst
Svenska kammarkören. Dirigent: Simon Phipps. Konsert 29/9 2007, Oscar Fredrik kyrka, Göteborg.

Information hämtad från ensemblernas hemsidor:

Danska Eskær Trio har i över 16 år rört sig lika stilsäkert hos klassikerna Haydn, Beethoven, Brahms och Shumann som i nykomponerade verk. Bland kvällens välkända tonsättare får vi även stifta närmare bekantskap med den danske senromantiska tonsättaren Rued Langaard som med över 400 verk var mycket produktiv. Utanför sitt hemland Danmark är han mest känd för sina mer säregna symfonier. Denna kväll får vi ett gyllene tillfälle till ett både ovanligt och oväntat musikaliskt möte.

Göteborg Baroque består av 23 instrumentalister och 8 sångare. Instrumentalisterna spelar på tidstrogna instrument; antingen på originalinstrument från barocken eller på kopior av gamla instrument. Göteborg Baroque har valt att fokusera på svensk, tysk och italiensk barockmusik från 1600- och 1700-talet. Särskilt gärna sätts musik från den så kallade Dübensamlingen på programmet. Ensemblen hade sin första konsert i februari 2003 och har sedan dess sin hemmascen i Christinae kyrka i Göteborg. Göteborg Baroque engageras också för konserter och festivaler i övriga Sverige och Europa.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista