I tiden 5: Om avtånd till historien, 1993 på New Museum, Pantrarna i Biskopsgården och Mikela Lundahl

30 min

I sista delen i Kulturradions serie I tiden ställer vi frågan vad avståndet i tid och rum gör med vår förmåga att betrakta vår egen tid och historien.

Kan hiphopens kraft förändra samhället? En rubrik från en diskussionkväll som organisationen Pantrarna Göteborgsstadsleden Biskopsgården ordnade en i slutet av april. Pantrarna vill rusta upp förorten och organisationen har hämtat inspiration från en företeelse på historiskt avstånd från oss: 1960-talets radikala amerikanska medborgarrättsrörelse Svarta Pantrarna. De svenska Pantrarna arbetar med att engagera Bisopsgårdens invånare både socialt och politiskt, ofta med kulturen som verktyg. Författaren Johannes Anyuru har byggt upp en skrivargrupp, det görs musikvideor, ordnas konserter men också fotbollsturneringar, politiska aktioner och festivaler. Mia Gerdin tog spårvagnen till sina barndomskvarter för att möta två av pantrarna: Murat Solmaz och Majsa Allelin.

I  New York på New Museum nere på the Bowery på södra Manhattan pågår just nu en stor utställning om året 1993. Allt som visas på de fem våningsplanen har antingen skapats i New York 1993 eller visades på en utställlning i staden just det året. En av anledningarna är att just 1993 blev Whitneybiennalen omdiskuterad med sin presentation av starkt politisk och socialt engagerad konst. I backspelgeln har man kunnat se den utställningen som en sorts kulmen på New Yorks centrala ställning inom samtidskonsten och inte minst till det som var kopplat till AIDS-epidemin, de starka rörelserna för homosexuellas rättigheter och även etniska minoriteters inträde på konstscenen. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin har besökt New Museum och utställningen NYC: Experimental jet set, trash and no star och mött kuratorn Margot Norton.

Och så samtalar vi med idéhistorikern Mikela Lundahl utifrån en artikel hon skrev i konsttidskriften Paletten. Där resonerar hon kring vår tids upptagenhet av tid och historia med avstamp i förra årets stora samtidskonsthändelse på Documenta i tyska Kassel. Mikela Lundahl är lärare och forskare i modern kultur vid Köpenhamns universitet.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marie Liljedahl

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista