Biohackers har genteknik som hobby

20 min

Att experimentara och ha kul med genteknik och syntetisk biologi har de senaste åren utvecklats till ett fritidsintresse och utövarna kallar sig för biohackers. Att förändra och till och med skapa nya organismer är inte svårt och tekniken är både enkel och billigt. Det kan finnas risker med biohacking och utvecklingen följs av myndigheter i flera länder.

 Vetandets Värld besöker ett litet laboratorie som är inhyst i ett nedlagt badhus i Wedding i Berlin där det utförs ganska avancerade experiment.
 −Det där är ditt DNA som fälls ut med hjälp av alkoholen, säger biologen och journalisten Sascha Karberg, som leder kvällens enkla biohackingexperiment.

 Utrustningen på labbet har man byggt själv eller köpt begagnad för några tusenlappar. Den duger till att göra omfattande genexperiment, men man vet var gränserna går. Att skapa en transgen organism(GMO) är möjligt, men för det krävs tillstånd.

 Nationella säkerhetstjänster, bland andra FBI i USA, bevakar de här grupperna. Där finns många som sysslar med biohacking.
 −Det man har gjort i USA från den federala polisen, det är att försöka följa de här grupperna, och informera om riskerna med att deras kunskaper kan utnyttjas för bioterrorism, säger Roger Roffey forskningsledare på FOI, totalförsvarets forskningsinstitut.

Den naturliga frågan är då om det förekommer biohacking i Sverige?
 −Det är ju inte otroligt att det gör det eftersom det finns grupper i grannländer och Europa som ägnar sig åt det här. Däremot har vi inte gjort någon kartläggning, säger Roger Roffey. Det kommer ju att växa upp såna grupper, speciellt runt universitetsstäder, där de studerar och håller på med sånt här kanske på fritiden, och så kommer de på nån idé och då vill de försöka utveckla den.

Fler program i serien Genvägen:


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista