Särkullbarnen är i vägen

28 min

Särkullbarnens skydd i svensk familjerätt är inte självklar. Nuvarande regler betraktas ofta som orättvisa mot den efterlevande styvföräldern. En växande konflikt när särkullbanen blir fler och fler.

Vem har undgått annonsen i dagspressen sedan snart 10 år om Ulla 61 som sorgset konstaterar att hon inte hade en aning om att hennes man Bengts barn från ett tidigare äktenskap hade rätta att ärva sin far?

Nu när Bengt gick bort blev det ett hårt slag för Ulla. Hon var tvungen att sälja både bostadsrätten och sommarhuset och får leva en dag i taget.
Om Ulla och Bengt hade varit  lite förutseende hade de kunnat med en jurists hjälp skriva ett testamente som på alla sätt begränsar särkullbarnens rätt att omedelbart få ut sin del av arvet efter sin förälder.

Barnens, enligt svensk lag s.k. laglott är dock inte förhandlingsbar. Men det finns juridiska möjligheter att ändå minimera särkullbarnens lagliga rätt.
Det är också en vanlig fråga på nätet när åldrande par börjar planera för sin och barnens framtid:
”Är gift med en man som har barn från tidigare äktenskap. Hur ska vi förbereda oss om särkullbarnet vill ha ut sitt arv omedelbart?”
Just dessa frågor om hur vi preparerar oss på bästa sätt är lika vanliga som svaren från den jurist som svarar.  Då handlar det om att ta kontakt med en familjerättskunnig jurist som hjälper till att gå igenom hur ”..ni på bästa sätt kan skydda er utifrån era egna önskemål.”


 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".