Samtalet: "Man kan inte köpa sig släkt"

29 min

När de efterlevande möts för att dela arvet så kommer ofta olösta konflikter och sårade känslor fram. Men kanske är det inte alltid de efterlevande som ogillar varandra i grunden. -Man hade inte gjort klart saker med den avlidne, säger Olavi Rizell, jurist och boutredningsman i Örebro.

I den rollen måste man också vara psykolog, pedagog och i viss mån kurator för att möta människor i kris.

-När jag vet om att det är riktigt spännt kan jag ta med mig lagboken och lägger den på bordet, det har en lugnande effekt, berättar Olavi.

Människor slåss om en gammal gräsklippare och anklagar varandra för saker man aldrig skulle drömma om att säga offentligt. Olavi får ibland gå varsammt fram för att inte bli anklagad för partiskhet.

-Det räcker med att man gör en paus fel, så kan det tolkas till en parts nackdel.

Han har varit med om många tragiska situationer där mogna människor fått reda på sanningen om sitt ursprung, särkullbarn som får en mindre arvedel och solochvårare som fått betydande arv genom att skapa förtroende hos en äldre person utan barn. Men också tragikomiska händelser som när det satt en post-it lapp som löd "Tji fick ni!"på ett testamente.

Det finns också solskenshistorier när en syskonskara tar emot ett tidigare okänt syskon med öppna armar.

-Det var total harmoni!

Det mest tragiska är ändå när anhöriga och släktingar helt bryter kontakten med varandra. Olavi får ibland känslan att de olika parterna i en konflikt aldrig mer kommer träffas.

- Det är givetvis tråkigt, man kan inte köpa sig släkt, den har man, säger Olavi Rizell.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista