Infallsrika spelmän, klassisk sång från Bagdad och ett storband i okonventionella arrangemang

Här finns inget ljud

Kvällens P2 Live bjuder på folkmusiktrion BLM i en inspirerad lek med folkmusikens former. Därefter bjuder Farida på mästerlig sång från irakiska Bagdad tillsammans med Iraqi Maqam Ensemble. Kvällen avslutas med Norrbotten Big Band lett av amerikanska Maria Schneiders i hennes egna kompositioner och egensinnigt vackra arrangemang. Läs mer och lyssna på smakprov:

19:03-22:00 P2 Live: BLM/Vid Tigris utlopp/Maria Schneider och Norrbottens big band
BLM: Olof Misgeld, fiol, Olle Lindvall, gitarr och Petter Berndalen. Konsert 4/4, Stallet, Stockholm. Börjar ca kl 19:05.

Vid Tigris utlopp, del 2. Farida och Iraqi Maqam Ensemble. Konsert 15/3, Södra teatern, Stockholm. Börjar ca kl 19:44.

Maria Schneider och Norrbotten Big Band. Konsert 9/3, Kulturens hus, Luleå. Börjar ca kl 20:34.

Folkmusiken lever, folkmusiken förändras med sina musiker. Några gör det mindre, andra gör det mer. BLM är en trio som utvecklar folkmusiken men med full respekt för rötterna, föregångarna. Musiken är helt instrumental, fjäderlätt, intim och infallsrik. Och med ett danssväng i behåll som avslöjar gruppmedlemmarnas kärlek till spelmansmusiken. Helt nyligen släppte man sin första CD, ”Svang”. BLM består av den flyhänte gitarristen Olle Lindvall som ständigt verkar gå med nya låtar i huvudet. Här finns Petter Berndalen som med sinnrikt slagverk stöttar melodierna. Och så den tredje spelmannen i gänget, den elegant spelande fiolisten Olof Misgeld med sin kärva ton.

En av arabvärldens stora artister är irakiska Farida, förmedlare av en tradition med djupa rötter. Hon brinner för den klassiska arabisken sången, såsom den framförs i hennes forna hemstad Bagdad. - Jag har sjungit från många scener världen runt. Men jag gör det inte för pengarnas skull, säger hon,  men av kärlek till den traditionella sången.

Farida fick sin skolning i Bagdad men som så många andra framstående artister lämnade hon sitt hemland efter decennier av krig och bor numera i Holland. Hon sjunger maqam, en sångrepertoar som ryms under samlingsnamnet Chalgi Bagdadi. En musik som inte enbart bestäms av sångerna men också av de instrument som ackompanjerar, bland andra cittran qanun och fiddlan djoza, med sin kärvt nasala klang.

Farida är unik. Inte bara i sin skicklighet att upprätthålla en stolt tradition. Hon är unik därför att hon som kvinna sjunger maqamat som av tradition är en manlig profession. Men det bryr sig inte den mycket sångvilliga publiken om på Södra Teatern i Stockholm.

P2 Live-kvällen fortsätter till Kulturens Hus i Luleå där vi hör Norrbotten Big Band under ledning av Maria Schneider, arrangör, kompositör och storbandsledare från Minnesota i USA. Grammyvinnare för bästa storbandsplatta 2004, utsedd till bästa kompositör och arrangör 2010, 2011 och 2012 i jazztidskriften Downbeat. Storbandsarrangör, javisst, men Maria besitter en stor tilltro till varje enskild musiker. Eller som hon själv uttrycker det; "När jag lyssnar på musikerna förvandlar de sig några gånger till en flock fåglar som jag kan följa. När ett par av de starka fåglarna ändrar riktning följer resten av flocken med och det bildas nya och vackra formationer."

Text: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.48
  Farida And Iraqi Maqam Ensemble - Maqam Madmi - Pasta Mn Albier
  Kompositör: Trad
 • 20.01
  Farida And Iraqi Maqam Ensemble - Maqam Dasht. Medley: Ebn Halal - Al Ayoun - Sop Han Al Jamana
  Kompositör: Trad
 • 20.23
  Farida And Iraqi Maqam Ensemble - Kol Ma Amr Al Darlcom (Maqam Shuri): Ana Agol Ah - Kalbak Saghar
  Kompositör: Yosif Yaqub, Salem Al Kuwfy
 • 20.38
  Maria Schneider Och Norrbotten Big Band - Concert In The Gardens
  Kompositör: Maria Schneider
 • 20.52
  Maria Schneider Och Norrbotten Big Band - Gumba Blue
  Kompositör: Maria Schneider
 • 21.14
  Maria Schneider Och Norrbotten Big Band - Thompson Fields
  Kompositör: Maria Schneider
 • 21.24
  Maria Schneider Och Norrbotten Big Band - Nimbus
  Kompositör: Maria Schneider
 • 21.35
  Maria Schneider Och Norrbotten Big Band - Cerulean Skies
  Kompositör: Maria Schneider
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".