Genmodifieringens brutala historia

20 min

Som att skjuta vilt omkring sig i en kemifabrik, så beskrivs de tidiga experimenten där man bombarderade organsimer med röntgenstrålar för att få fart på mutationerna. Samtidigt ledde de tidiga genmodifieringarna till det som kallats den gröna revolutionen. Det är frukterna av den som vi har på tallriken idag. Växtförädling är dock något som människor sysslat med i många tusen år och Vetandets Värld berättar idag om genmodifieringens tidvis brutala historia.

Ytterligare en miljard människor har fått mat för dagen tack vare den gröna revolutionen. Den uppskattningen gjorde växtförädlare och agronomen Norman Borlaug som anses vara pappa till just denna gröna revolution och för sina insatser för att öka livsmedelsförsörjningen fick han nobels fredspris 1970.

Frågan är nu hur vi ska klara av livsmedelsförsörjningen när jordens befolkning fortsätter att öka. Idag är vi 7 miljarder och för att klara försörjningen måste jordbruket öka produktionen. Är det då möjligt att klara det och samtidigt säga nej till den moderna gentekniken?

Det har gjorts beräkningar att jakt och fiske i Sverige i den vilda naturen utan jordbruks bara skulle ge försörjning till ett par hundra tusen människor. Den orörda naturen har inte bärkraft för att klara försörjningen. Detta är en mycket tidig insikt som en gång gjorde oss till jordbrukare. I dagens program om växtförädlingens historia tittar vi bakåt på jordbrukets historia och sneglar också lite på framtiden, men allt började när gäller jordbruk någonstans i mellanöstern för 10 000 år sen.

Fler program i serien genvägen:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".