På jakt efter världens mest undersökta gran

20 min

Just nu står omkring 30 miljarder granar i våra svenska skogar, Sveriges ekonomiskt viktigaste växt. Den årliga tillväxten av gran i Sverige beräknas vara värd ungefär 20 miljarder kronor. Nu har svenska forskare kartlagt granens hela arvsmassa, ett arbete som kan få stor betydelse för både skogsindustrin och förståelse av inte bara gran utan även alla de andra framgångsrika och mångmiljonåriga barrträden.

För tre år sedan beslöt sig forskare från bland annat Umeå Plant Science Center och Science for Life Laboratory i Stockholm att ta reda på hur granen ser ut på gennivå, hur hela DNA:t är uppbyggt. En enorm uppgift, för även om antalet gener är ungefär lika många hos granen som hos människan så är hela det genetiska materialet, alltså om man räknar in allt som finns mellan generna, sju gånger större hos granen jämfört med människan. Ingen tidigare forskargrupp har gett sig på en så stor genkartläggning.

Nu är det färdigt. Åtminstone huvuddelen av kartläggningen är gjord, och resultatet presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature.

Vetenskapsradions Michael Borgert träffade två av forskarna bakom kartläggningen tidigare i våras, Stefan Jansson och Pär Ingvarsson vid Umeå universitet. Och tillsammans gav de sig ut i snön i skogen för att leta efter just den gran, just det enskilda träd, som nu utan tvekan kan betraktas som världens mest undersökta gran.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista