Ett hotat paradis

29 min

”Det känns som jag hör hemma i...” sjunger Håkan Hellstöm i sin låt ”Mitt Gullbergs kaj paradis”. Många delar artistens kärlek till denna historiska Göteborgsmiljön. Nu är de rädda att den ska rivas.

Gullbergs kaj dräller av rostiga fartyg, gammalt skrot, maskindelar. Här har hängivna båtägare kunnat härja fritt i alla år, men oroas över framtiden.

- Hela kajens existens är hotad. Det har vi ju sett i andra storstäder att gamla miljöer byggs bort, säger Leif Königson som är ordförande i Fartygsföreningen i Gullbergs kaj, som inte bara befarar kommersialisering.

Nyss kom ytterligare ett hot in i bilden; Hells Angels.

- Det känns som vi kläms mellan två bulldozrar. Staden på enna sidan och det kriminella krafterna på den andra. Om ryktet stämmer.

Kjen ligger i Gullbergsvass, en stadsdel som ingår i stadsutvecklingsprojektet "Älvstaden" och som står på tur att omvandlas om cirka 5-10 år. Den planerade rivningen av Gasklockan väcker redan starka känslor. Den rostbruna cylinderformade byggnaden är ett landmärke för Göteborgarna. Ingrid Norrman, kulturredaktör på Göteborgs-Tidningen är en av dem som kämpar för att det ska få vara kvar.

- En stad får mer dimensioner om det får växa fram en kultur även i dom oputsade sprickorna , säger hon.

Vad betyder Stadens skavanker för dig? Skriv gärna några rader i kommentarsfältet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista