Symfonier av Beethoven och Haydn med Berlins filharmoniker under Simon Rattle + lettisk körkonsert med musik av Eriks Esenvalds

Här finns inget ljud

Sir Simon Rattle är en av Englands absolut största dirigenter i modern tid. Sedan 2002 är han chefsdirigent för Berlinfilharmonikerna, ett gäng som utan att överdriva kan kallas för en av världens bästa symfoniorkestrar. I denna konsert får vi höra dem spela två klassiker från Wienklassicismen: Joseph Haydns symfoni nr 95 c-moll - en av Haydns sista symfonier, och även en av få som går i moll - och Ludwig van Beethovens symfoni nr 7. Dessutom Flûte en suite av samtida tonsättaren Jörg Widmann - här är flöjtisten Emmanuel Pahud solist. P2 Live fortsätter därefter med en konsert från Riga med Lettlands statliga kör och Altera Veritasensemblen under dirigenten Maris Sirmais. På programmet står musik av den lettiske tonsättaren Eriks Esenvalds. Mycket nöje!

19:03-22:00 P2 Live: Konsert med Berlins filharmoniker/Nordisk-baltisk körkonsert
1. Solist: Emmanuel Pahud, flöjt. Dirigent: Simon Rattle.
a) Joseph Haydn: Symfoni nr 95 c-moll.
b) Jörg Widmann: Flûte en suite.
c) Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 7 A-dur.
Konsert 21/9 2012, Philharmonie, Berlin. Presentatör: Sofia Bagge.

2. Nordisk-baltisk körkonsert från Lettland. Lettlands statliga kör. Altera Veritasensemblen. Dirigent: Maris Sirmais.
Eriks Esenvalds:
a) Legenden om den inmurade kvinnan (Martin Camaj)
b) Nymåne (Sarah Teasdale)
c) Kväll (Sarah Teasdale)
d) Vineta (Wilhelm Müller)
e) In paradisum
f) O salutaris hostia (Thomas av Aquino)
g) Trad: Amazing grace (John Newton)
Eriks Esenvalds:
h) Stjärnorna (Sarah Teasdale)
i) En droppe i oceanen (Franciskus av Assisi, Moder Teresa)
j) Regn försvinn
k) Lång väg (Paulina Barda)
Konsert 12/10 2012, Konsertsalen, Lettlands universitet, Riga. Presentatör: Sofia Bagge.

I slutet av 1700-talet var London en av de största och mest vibrerande städerna i Europa. Staden färgades av en ständig ström av människor från andra länder. Förutom alla de som flytt franska revolutionen, gavs staden sin färg av ett ständigt flöde av människor från hela Europa. Det betydde att det hela tiden dök upp nya musikaliska förmågor som bidrog till att musiklivet blomstrade.

Joseph Haydn hade länge velat ta med sig sin musik till England men det var först på 1790-talet som den då 60-årige kompositören gjorde sitt första besök till London. Det var ett lyckat besök får man nog säga, för de var då han komponerade de berömda Londonsymfonierna. Symfoni nr 95 i C-moll är den enda av Londonsymfonierna som är skriven i en molltonart och första framförandet blev en stor framgång för Haydn.

40-årige tysken Jörg Widmann är förutom internationell tonsättare också en av Tysklands mest eftersökta klarinettister. Förra året besökte han Berwaldhallen där Sveriges Radios symfoniorkester framförde ett av hans verk och ikväll är det dags för hans flöjtkonsert, Flûte en suite. Det är en serie åtta korta satser med avstamp i barockmusiken, som Jörg Widmann ofta återkommer till – i sista satsen dyker rentav ett Bach-citat upp. Solist är schweiziske flöjtisten Emmanuel Pahud, framför allt känd för sin barock- och klassiska repertoar.

Ludwig van Beethovens nio symfonier satte ribban för de kompositörer som kom efter honom och även om inte alla samtida musiklyssnare höll med honom ska Beethoven själv ha sagt att symfoni nr 7 var ett av hans allra bästa verk. Beethovens kände sig inte riktigt friskt och han reste på en sparesa till Böhmen för att vila upp sig lite grann och det var där han började skriva det här verket. Det uruppfördes 1813 vid en välgörenhetskonsert i Wien och närvarande vid konserten berättade om hur Beethoven, som själv dirigerade, viftade vilt med armarna och hoppade högt i luften. 

Eriks Ešenvalds är utbildad vid Lettlands musikaliska akademi och har medverkat i flera festivaler och mästarkurser över hela Europa. 2005 vann han Lettlands stora musikpris och det är bara ett av många stipendier och priser denne 36-åring tagit emot. 2010 framfördes Eriks Ešenvalds verk ”Solhundar” på Östersjöfestivalen i Stockholm.

I denna konsert framförs några av hans mest kända verk av Lettlands statliga kör tillsammans med ALTERA VERITAS-ensemblen. Peteris Trasuns spelar viola, Karlis Klotins cello och Richards Zalupe spelar slagverk. Dirigent är Maaris Siirmais.

Text: Sofia Bagge

Körsolister i Lettlands Statliga Kör:
Inese Romancane, sopran
Laila Lineja, sopran
Inga Livsovska, sopran
Irina Mihailovska, sopran
Sanita Sinkevica, sopran
Darta Treija, alt
Zane Zilberte, alt
Didzis Lielauss, tenor
Eduards Fiskovics, bas
Ivars Rebuns, bas
Ugis, Mengalis, bas

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.06
  Berlins Filharmoniker, Dirigent Simon Rattle - Symfoni Nr 95 C-Moll
  Kompositör: Joseph Haydn
 • 19.28
  Berlins Filharmoniker, Dirigent Simon Rattle, Emmanuel Pahud Flöjt - Flûte En Suite
  Kompositör: Jörg Widmann
 • 19.55
  Berlins Filharmoniker, Dirigent Simon Rattle - Symfoni Nr 7 A-Dur.
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
 • 20.34
  Lettlands Statliga Kör, Altera Veritasensemblen, Dirigent Maris Sirmais - Legenden Om Den Inmurade Kvinnan
  Kompositör: Eriks Esenvalds
 • 20.55
  Lettlands Statliga Kör, Altera Veritasensemblen, Dirigent Maris Sirmais - Vineta
  Kompositör: Eriks Esenvalds
 • 21.07
  Lettlands Statliga Kör, Altera Veritasensemblen, Dirigent Maris Sirmais - In Paradisum
  Kompositör: Eriks Esenvalds
 • 21.50
  Lettlands Statliga Kör, Altera Veritasensemblen, Dirigent Maris Sirmais - Lång Väg
  Kompositör: Eriks Esenvalds
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista