Brigitte Bardot –den falska blondinen som skapade världshistoriens mest kopierade look

54 min

Anledningen till att många kvinnor än idag har långt blonderat hår, svart eyeliner och plutiga läppar heter Brigitte Bardot (1934-). Idag är hon kanske mest känd som en militant djurvän som slänger ur sig högerextremistiska åsikter, men det fanns en tid då hon var Frankrikes främsta filmstjärna vars liv - och stil - dagligen dokumenterades i media. Idag är det fyrtio år sedan hon drog sig tillbaka från filmandet, men hennes stil lever vidare. Utan Brigitte Bardot ingen Hollywoodfru-look, ingen Barbie, och inga modeller som Claudia Schiffer, Lara Stone, Georgia May Jagger eller någon av de tusentals andra kvinnor som ständigt imiterar hennes sexiga sängkammarstil. Mer om henne berättar vi i veckans STIL.

När hon 1973 lämnade filmvärlden hade Brigitte Bardot gjort en karriär som saknade – och fortfarande saknar– motstycke i Frankrikes moderna historia.  Brigitte Bardot behövde bara sina initialer – alla visste vem ”BB” var. Bara den franske presidenten Charles de Gaulle kom i närheten av hennes kändisskap, när det begav sig.

1956 slog hon igenom med buller och brak i filmen Och Gud skapade kvinnan där hon spelar en sexig tonåring i Saint Tropez, utan moraliska skrupler. Det blev både skandal – och succé. Scenen där hon med långt blont slängande hår dansar mambo barfota med huden glänsande av svett gjorde henne till stjärna – och sexobjekt över en natt.  ”Det är inte vad hon gör i sängen, utan vad hon där kan tänkas göra”, som en filmkritiker exalterat skrev vid premiären. Det var bara början. Brigitte Bardot blev snart omskriven av journalister, sociologer, författare och feminister (Simone de Beauvoir skrev till exempel en berömd essä, Brigitte Bardot och Lolitasyndromet där hon hyllar henne) som alla försökte förklara fenomenet ”BB”. I likhet med rock’n roll symboliserar Mademoiselle Bardot vår nya tid”, som en journalist konstaterade. Klädd i jeans och tröja och mjuka klänningar utan komplicerade konstruktioner framstod Brigitte Bardot som långt yngre och coolare än andra kvinnliga filmstjärnor. Och sexigare. Hon blev ständigt jagad av fans och fotografer och förvandlades snabbt till ett objekt som alla kunde ha en åsikt om.

Om hur vi idag frivilligt väljer att objektifiera varandra med hjälp av mobilkameror och sociala media talade vi med den amerikanska konstnären Barbara Kruger då hon förra veckan var på besök i Sverige. Klädd i enkla smårutiga bomullsklänningar och med platta ballerinaskor från det franska företaget Repetto (som kan tacka BB för sin framgång) bröt inte bara Brigitte Bardot bjärt av från de etablerade stjärnornas stil. Hennes look var dessutom lätt att kopiera. Film, filmstjärnor och mode fortsätter att leva i sorts symbios. Vi har träffat Peter Carnello (som bland annat jobbat med tv-serien Solsidan) som berättar om hur man idag arbetar med produktplacering i film.

Veckans gäst är författaren Bodil Malmsten.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista