Kinesiska forskare i valet mellan frihet och pengar

20 min

Kinas kommmunistparti handplockar varje år toppforskare från utländska institutioner genom att locka med miljonlön och generösa forskningspengar, och har i skuggan av den västerländska finanskrisen lyckats skapa ekonomiska möjligheter för framgångsrika forskare som överglänser vad de erbjuds i de gamla forskningsstormakterna USA och Europa. Vilka faktorer, vid sidan om pengar, kommer att skapa framtidens viktiga forskningsgenombrott?

 Zhang Shili kom till Sverige från Shanghai av en slump, idag är han professor i mikroelektronik på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Efter att ha låtit sig värvas tillbaka till Kina en gång ger sin syn på Sverige och Kina som forskningsländer, och berättar om varför mycket pengar inte alltid är det som attraherar forskare.

 Inte heller He Yingfang hade Sverige med bland förstahandsalternativen när hon planerade sin karriär. Som internationell forskningshandläggare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm märker hon nu tydligt vilken dragningskraft Kina har fått, själv framhåller hon gärna Sveriges fördelar. Inte minst social jämlikhet tror hon hör till de faktorer som kan bidra till vetenskapliga genombrott.

 Sverige på den nya forskningskartan och ett program i serien om de nya forskningsländerna. Fler hittar du här:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista