Den nya tekniken tar död på dagstidningarna

34 min

Listan över svenska dagstidningar som kämpar med näbbar och klor för att överleva blir bara längre och längre.Det kallas för tidningsdöden och den grasserar över hela världen. Och det handlar om den nya tekniken som gör att vi läser tidningen på nätet idag. Och vi har vant oss vid att inte betala. Frågan är om vi behöver papperstidningarna, om vi ska försöka rädda dem. De anställda kanske inte heller behöver papperstidningarna om de bara kan få betalt för det de lägger ut på nätet.

I mitten av 80-talet hade Dalademokraten drygt 35 000 i upplaga och tävlade om att vara störst i Dalarna. Sen dess har det bara gått bakåt och idag är Dalademkratens upplaga knappt 15 000. I höstas köptes den upp av värste konkurrenten, Dalarnas tidningar. Mikael Moilanen var en av tio journalister som sas upp 2004 och nu har han besökt sin gamla arbetsplats. Han mötte en låst dörr och ett övergivet tidningshus.

Mikael Moilanen var en av dem som fick gå från Dalademokraten 2004 och nu är han tillbaka i Falun där Dalademokraten fortfarande ges ut men med värste konkurrenten Dalarnas tidningar som ägare. Chefredaktör Göran Greider ser med sorg och vemod på utvecklingen.

Överallt minskar upplagorna och ägare kommer med sparprogram och nedskärningar hela tiden. Ofta flera gånger per år. Men ingenting hjälper. Läsarna föredrar nyheter på nätet och de ska vara gratis. Tidningarnas största problem är att få in pengar för sin nätverksamhet. Hittills har alla försök i den vägen misslyckats. Senaste kristidningen är Östran Nyheterna i Kalmar. Där fick de anställda häromveckan det tredje sparbetinget på mindre än ett år. Anders Jönsson är journalistklubbens ordförande.

Den vanliga papperstidningen tappar läsare hela tiden och det går fort. Tidningarna har sen länge gett sig ut på nätet men det stora problemet där är att man vet inte hur man ska kunna få betalt för det arbete man lägger ner på sina artiklar där. Kan det vara så att tidningsredaktionerna är fast i sina gamla roller. Kan det vara så att man måste förändra nyhetsjournalistiken för att kunna lyckas på nätet. Är det oviljan att förändras som kommer att döda tidningen till slut? Claes Thorén är mediaforskare på Uppsala universitet och han vet hur de svenska dagstidningarna mår idag.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista