Kinos andra sändning från Filmfestivalen i Cannes: Från Liberace till Metallica

40 min

Kinos Roger Wilson och Lisa Bergström summerar tio dagar av intensivt filmtittande på Rivieran. Det handlar om världsstjärnor i tårar och otrevliga danskar, om svenska storsatsningar och debutanter från Hong Kong. Och så har Kino sett filmhistoriens kanske längsta lesbiska sexscener i en spelfilm någonsin. Ett känslosamt återseende blev det för Michael Douglas, som var här i Cannes med sin första roll sedan han var cancersjuk. Han spelar glamourpianisten och smygbögen Liberace i Steven Soderberghs film Behind the Candelabra. Och under presskonferensen tog känslorna över.

Den kvinnliga närvaron i Cannes är ju väldigt skral. En serie som ändå sticker ut när det gäller antalet kvinnliga regissör är tävlingsserien Un Certain Regard. En av de om de som deltar där är den regissören Flora Lau från Hong Kong. I hennes debutfilm Bends får vi möta Anna och Fai och genom deras liv skildras spänningen som finns mellan Hong Kong och Kina. Kinos Saman Bakhtiari träffade Flora Lau dagen efter hennesfilm hade premiärvisats i Cannes.

I torsdagskväll stod det klart att regissören Ninja Thyberg vann andra pris i kritikerveckans kortfilmstävling. Det innebär att hennes film Pleasure kommer att visas på franska Canal + så småningom. Den handlar om hur det skulle kunna se ut bakom kulisserna på en porrfilmsinspelning.
   Roger Wilson träffade skådespelarna Jenny Hutton och Christian Brandin.

Hör också trummisen Lars Ulrich från bandet Metallica som var i Cannnes för att berätta om ett nytt filmprojet. Det kommer att bli en sorts konsertfilm med en historia om en hjälte som heter Trip. Lisa Bergström träffade honom.

En annan Cannesgäst i år var Ella Lemhagen, som åkte dit för att prata om sin kommande film, en filmatisering av Max Lundgrens roman Pojken med Guldbyxorna. Den som också är en legendarisk tv-serie från 1975. Nu utspelas den i nutid. Att pengarna som pojken hittar i sina byxfickor kommer från olika kassavalv, ja det ställer förstås till med ekonomisk obalans och blir en politisk fråga i dagens allt mer nervösa ekonomiska läge.

Och så får nu höra hur en intervju kan haverera helt och hållet när Roger Wilson mötte den danske regissören Nicolas Winding Refn.

Och så blir det förstås spekulationer om vem som vinner årets Guldpalm.

Programledare: Roger Wilson och Lisa Bergström

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista