Svensk vildpotatis kan stoppa besprutning

20 min

Potatisen är vår mest besprutade gröda. Potatisbonden Magnus Axelsson berättar att han sprutar med svampgifter 7-10 gånger per år för att undvika stora skördeförluster. Med genteknikens hjälp kan man snabbare få fram resistenta sorter, men förra året avbröts försöken med en resistent GMO-potatis. Företaget BASF gav upp på grund av motståndet i Europa och flyttade utvecklingen av GMO-grödor till Nordamerika. I dagens Vetandets Värld fortsätter programserien Genvägen .

–Potatisen skyddar sig vanligtvis med brända jordens taktik eller rättar sagt brända bladets taktik, säger forskare Erik Andreasson som på SLU i Alnarp jobbar med Växtförädling.

 Gentekniken har gett växtförädlarna  ett  nytt verktyg som ger de möjligheten att hålla jämn takt med algsvampen Phytophtera Infestans som är en listig skadegörare.  Den har hittills alltid lyckats låsa upp potatisen resistens och ta sig förbi försvarsmuren , som växtförädlarna lyckades skapa.
 −Med genteknik kan vi nu nästa hålla jämnt takt med evolutionen och få fram nya resistenta sorter, säger forskaren Erik Andreasson på SLU i Alnarp.

 Bara några kilometer från Alnarp i Lomma i Skåne har han hittat en svensk vildpotatis Besksöta som kan ge ledtrådar till hur man genetiskt ska förändra den odlade potatisen så att den varaktigt kan klara av angreppen från algsvampen.

Fler program i serien Genvägen:


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista