Anne Sofie von Otter sjunger Richard Wagners Wesendoncksånger med Göteborgs symfoniker och Susanna Mälkki + konsert med Musica Vitae

Här finns inget ljud

Sugen på att bekanta dig med årets Polarpristagare i konstmusikkategorin, tonsättaren Kaija Saariaho? Här kan du höra Göteborgs symfoniker, dirigerade av Susanna Mälkki, framföra hennes verk Circle map, ett spännande möte mellan orkesterklang och elektronik. De framför även 200-årsjubilaren Richard Wagners Wesendoncksånger - av yttersta intresse för alla "Tristan och Isolde"-fans - med ingen mindre än Anne Sofie von Otter som solist. Dessutom symfoni nr 2 Johannes Brahms, en tonsättare som en gång i tiden var sinnebilden för allt det som Wagner inte var. P2 Live fortsätter därefter med en konsert med Musica Vitae och Danska radions flickkör. På programmet står musik av framförallt engelska tonsättare. Mycket nöje!

19:03-22:00 P2 Live: Konsert med Göteborgs symfoniker/Music around
1. Solist: Anne Sofie von Otter, mezzosopran. Dirigent: Susanna Mälkki.
a) Kaija Saariaho: Circle map.
b) Richard Wagner: Wesendoncksånger.
c) Johannes Brahms: Symfoni nr 2 D-dur op 73.
Konsert 6/2, Göteborgs konserthus.

2. Music Around, engelsk musik mest med Musica Vitae. Danska radions flickkör. Per Tengstrand, piano och Staffan Mårtensson, klarinett.
a) Henry Purcell: Sound the trumpet
b) Ralph Vaughan Williams: Sound sleep
c) Wolfgang Amadeus Mozart: Klarinettkonsert, Staffan Mårtensson, klarinett
d) Edward Elgar: Serenade for strings
e) Ludwig van Beethoven: sats 3 ur pianokonsert nr 2 (arr för piano och stråkorkester av Ingvar Karkoff)
f) Kai Normann-Andersen/Poul Henningsen: Man binder os på mund og hånd
g) Mikael Bojesen:  Så tag mitt hjärta i dina händer (text: Tove Ditlevsen)
h) Ross Parker/Hugh Charles/Vera Lynn: We’ll meet again
Konsert 30/9 2012, Växjö konserthus.

Lyssna på Kulturnytts intervju med Kaija Saariaho efter att hon fått beskedet om att hon tilldelas årets Polarpris:

Kaija Saariahos Circle Map är en sambeställning av flera av världens främsta orkestrar, förutom Göteborgs Symfoniker bland andra Boston Symphony Orchestra. I Circle Map har Saariaho hämtat inspiration från den persiske 1200-tals poeten och mystikern Jalal al-din Rumi. Rumis dikter räknas till världslitteraturens skatter och som mystiker betonade han kärlekens roll. Han beskrev människans förhållande till Gud som ett kärleksförhållande och hans texter har lästs och citerats av både religiösa som politiska ledare, och filosofer och författare.

Circle Map bygger på sex verser som Sariaho har låtit den persiske konstnären Arshia Cont läsa in på originalspråket. Inspelningarna har sedan bearbetats elektroniskt och spelas upp i högtalare tillsammans med orkesterns klangvärld. Första satsen domineras av melodiska slingor i träblåset. Den andra fylls av klingande brass och myllrande repetitiva motiv medan den avslutande satsen baseras på Rumis ord  'En stilla ljus sång i vassen'.

När Richard Wagner skrev de fem Wesendoncksångerna 1857-58 befann han sig i landsflykt efter att ha befunnits vara delaktig i de politiska upproren i Dresden 1848-49. Landsflykten tillbringade han under en tid hos den förmögne silkeshandlaren Otto Wesendonck. Det var under den här tiden som Wagner tonsatte fem dikter av Ottos hustru Mathilde.

Texternas känslosamma innehåll har fått musikvetare att spekulera i om Richard Wagner och Mathilde Wesendonck hade en kärleksrelation. Säkert är att det utvecklades en stark vänskap mellan dem, men om man samtidigt tänker på att vi befinner oss i en tid där romantiken är som intensivast inom litteratur och musik och att vi dessutom har att göra med en av de mest romantiska av musikhistoriens tonsättare - ja, då kanske man inte ska tolka texternas innehåll så bokstavligt.

De fem sångerna bär namnen Ängeln, Stå still, I växthuset, Sorger och slutligen Drömmar. Wagner skrev sångerna till pianoackompanjemang men orkestrerade senare Träume för kammarorkester inför ett framförande under Mathildes fönster vid hennes födelsedag 1857. Tala om romantik! Versionen vi ska lyssna på ikväll är orkestrerad för kammarorkester av den tyske tonsättaren Hans Verner Henze 1976 och kännetecknas av en raffinerad instrumentation framför allt i träblåset.

Skuggan av Beethovens mäktiga symfoniska gärning föll tung på Johannes Brahms.  Det dröjde nästan tjugo år av arbete innan Brahms 1876 var färdig med sin första symfoni. Symfonin blev faktiskt en succé som verkade befriande på Brahms och den andra symfonin, i D-dur, stod färdig redan året efter, komponerad sommaren 1877.

Den andra symfonin kom att bli nära nog en motpol till den första. Om den första är som en altartavla karvad ur ek är den andra ljus och luftig, uppenbarligen skriven med en helt annan lätthet. Den har ibland kallats för Brahms pastoralsymfoni.

P2 Live-kvällen fortsätter med en konsert från Växjö konserthus, med kammarmusikensemblen Musica Vitae och Danska radions flickkör, dirigerade av Nenia Zenana. Vi får också höra solistinsatser av Per Tengstrand på piano och Staffan Mårtensson på klarinett.  Musiken som framförs är skriven av bland andra av Henry PurcellEdward Elgar och Ludvig van Beethoven. Konserten börjar och slutar med brittisk musik – Henry Purcells Sound the trumpet respektive We’ll meet again av Ross Parker, Vera Lynn och Hugh Charles.

Text: Urban Hägglund och Morris Wikström

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista