Att dö stående - ett program om Shahin Najafis fatwa, protestmusik och drömmen om ett fritt liv

44 min
Möt den iranske rapparen Shahin Najafi som flytt hemlandet och lever underjordiskt för att undgå en dödsfatwa från Iran. I programmet medverkar också den tyske journalisten och författaren Günter Wallraff som engagerat sig i Najafis fall.

Den 14:e februari 1989 utfärdar Irans högste ledare Ayatollah Khomeini en dödsfatwa mot Salman Rushdie. Den brittiska författaren har i sin bok Satansverserna smädat islam och dess profet, menar Khomeini. För stora delar av världens befolkning är det första gången de hör begreppet fatwa, men det ska inte bli den sista.

I maj 2012 kommer en ny dödsfatwa från Iran. Den här gången är föremålet ingen bestsellerförfattare utan den 33-årige iranske musikern och rapparen Shahin Najafi, som 2004 flydde till Tyskland. Anledningen till fatwan är Najafis hiphop-låt "Ay Naghi", en satirisk betraktelse över dagens Iran där han använder sig av en av de högsta shiamuslimska imamerna. Shahin Najafi får ett pris på sitt huvud, 100 000 dollar till den som utför mordet. Han tvingas gå under jorden.

"Att dö stående" är en kulturdokumentär om en ung artist vars drömmar om ett liv som musiker plötsligt krockar med en fatwa. Genom Najafis berättelse får vi också följa de politiska förändringarna i Iran och möta en ung generations drömmar och kamp att få leva sitt eget liv.

Frilansjournalisten Sara Moein träffar Shahin Najafi i Tyskland där hon också intervjuar den internationellt berömde journalisten och författaren Günter Wallraff, som under flera månaders tid gömmer Najafi i sitt hem, på samma sätt som han en gång också gömde Rushdie undan hans dödsfatwa. "Najafi är som jag var när jag var ung, en radikal rebell", säger Wallraff. "Najafi är som en iransk Allan Ginsberg eller Rimbaud".

Ett program av Sara Moein