Hästen och jag

46 min
Hästen har burit oss och dragit oss i tusentals år. Vi har älskat den och pryglat den. Vi har gjort den till familjemedlem, tävlingsredskap och statussymbol och den har gestaltats i otaliga varianter inom konsten, litteraturen och filmen.

Aldrig har Sverige haft så många hästar, och hästintresset bara växer. Länge var hästen mannens djur, men idag har hästkarlarna ersatts av stallflickor. Stallet är ett samhälle styrt av kvinnor, som förväntas visa mod, envishet och kroppsstyrka. Vad betyder hästen i våra liv? Och vad säger den om relationen mellan människa och djur?  Mellan dynga och poesi?

Freud såg hästen som uttryck för fobier, men  oftast förknippar vi hästen med frihet, styrka och skönhet.

Ulla Strängberg har läst om gamla hästböcker, och träffat ridläraren som sadlade om till hästboksförfattare; Lin Hallberg. Varför har hästboksgenren så låg status? Av många anses den som kommersiell, kanske till och med banal. Hon har också besökt Orionteatern där hästen Douglas står på scen och dresseras av Suzanne Berdino. Hästtokiga författaren Nina Lekander berättar om relationen till andalusiern Alegre, som figurerar  i hennes bok Hästar, män och andra djur. Dessutom får vi höra hur hästen gestaltas i bildkonsten och stannar vi lite extra vid porträttet av drottning Kristina till häst på Uppsala slott. Professor Lars Lönnroth tar oss med tillbaks till vikingatiden och berättar hur man såg på hästen i den nordiska mytologin.

Ett program av Ulla Strängberg
Producent Marie Liljedahl

Tips på hästböcker för vuxna:

Mary Sewell -
 Black beauty
Leo Tolstoj  -  Gångaren
Pia Hagmar  - Du och jag och vi
Kristina Sandberg - Insekternas liv
Lin Hallberg -  Hemma kanske inte är en plats

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.17
    Ennio Morricone - Il Buono Il Brutto Il Cattivo
    Album: Film Music 1966-1987 (Ennio Morricone)
    Kompositör: Ennio Morricone
    Bolag: VIRGIN