Humaniora mot epidemierna

25 min

Kan föreställd immunitet och myter om jättemonster skydda oss mot svåra sjukdomsspridningar? Vi fortsätter vår upptäcksfärd kring vad de humanistiska forskarna egentligen kan göra för nytta inför mänsklighetens stora utmaningar.

Vi använder ord och begrepp och vi skapar egentligen berättelser, och det kan ibland vara lika kraftfullt som ett piller, säger vetenskapsteoretiker Morten Sager. Dagens program handlar om hur humaniora kan hjälpa oss hantera epidemierna.

Vi hör Morten Sager, lektor i vetenskapsteori vid Göteborgs Universitet berätta om liknelsen mellan vetenskapen bakom antibiotikan och och ett klumpigt jättemonster.

Britta Lundgren, professor i etnologi vid Umeå Universitet berättar om sitt nya forskningsprojekt kring svininfluensan och hur vi människor föreställer oss vår motståndskraft.

Filosofiprofessor Christian Munthe, som har varit med och utformat vår svenska pandemiplan, filosoferar kring både antibiotikaresistens och svininfluensan.

David Thorsén, doktor i idé- och lärdomshistoria här på Uppsala Universitet, berättar om sin nya avhandling om den svenska aidsepidemin. En epidemi som kolliderade med den medicinska vetenskapens självbild i början av 80-talet.

Programledare: Niklas Zachrisson

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista