Stråkkvartetter på Österlen, del 1 - uruppföranden av Miklós Maros och Katarina Leyman

Här finns inget ljud
Torsdag 6 juni och fredag 7 juni direktsänder P2 Live två konserter från Mellby Atelier på vackra Österlen i Skåne, där svenska Dahlkvistkvartetten och danska Kroger kvartetten uruppför nya stråkkvartetter av i tur och ordning Miklos Maros, Katarina Leyman, Lars Sandberg och Andrea Tarrodi. Även några äldre verk i genren letar sig in i programmet - i kvällens konsert en av stråkkvartettens far Joseph Haydn och en av romantikens största danska tonsättare, Niels Wilhelm Gade. Lyssna och njut av detta soundtrack till försommaren. Den andra delen av Stråkkvartetter på Österlen hittar du här:

19:03-22:00 P2 Live: Stråkkvartetter på Österlen/Johan Helmich Roman
1. Stråkkvartetter på Österlen.
Medverkande: Dahlkvistkvartetten och Krogerkvartetten. Presentatör: Josefin Johansson.
a) Miklós Maros: Streichquartett nr 3, uruppförande av Sveriges Radios beställningsverk.
b) Niels Wilhelm Gade: Stråkkvartett D-dur.
c) Katarina Leyman: Friction, uruppförande av Sveriges Radios beställningsverk.
d) Joseph Haydn: Stråkkvartett B-dur 76:4.
Direktsändning från Mellby atelier.

Av de fyra tonsättare som här komponerat fortsättningen på en flerhundraårig högt aktad, älskad och krävande tradition att komponera för fyra stråkinstrument är Miklós Maros nestorn, med ett antal verk framförda under årens lopp i Sverige och vid utländska festivaler. Han är född i Ungern 1943, där han också studerade komposition för i Budapest innan han kom till Stockholm för studier på Kungl. Musikhögskolan för Lidholm och Ligeti. Från 1981 har han varit frilansande tonsättare. Dahlkvistkvartetten uruppför hans tredje stråkkvartett, Streichquartett nr 3.

Katarina Leyman, 50 år i år, kommer från Orust på västkusten. Hon studerade för Per Lindgren på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 2002-2005 men innan dess hade hon studerad många år utomlands, bl.a. vid Berklee College of Music i Boston där hon bland mycket annat fördjupade sig i filmmusik. Under perioden 2012-15 är hon hustonsättare för Norrlandsoperans symfoniorkester. Krogerkvartetten uruppför hennes första stråkkvartett, som hon kallar ”Friction”.

Lars Sandberg representerar 50-talisterna i vår fyrklöver. Efter studier för Miklós Maros studerade han komposition för Lidholm och Gunnar Bucht på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1973-76 och för Xenakis i Paris 77-78. Sandberg har skrivit uppåt 80-talet verk, mest för olika instrumentalensembler. Periodvis har han också varit verksam som lärare i musikteori och komposition. Från en Xenakis inspirerad storslagen musik har han gått mot ett mer porös och ofta diatonisk musik. Vi hör Krogerkvartetten uruppföra Lars Sandbergs stråkkvartett nr 3, ”Möten/Skiljevägar”.

Yngst är Andrea Tarrodi, sedan två år P2:s hustonsättare. Hon har studerat i Perugia i Italien,Musikhögskolan i Piteå och tagit examen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Förutom uppdraget som P2:s tonsättare är hon även Västerås Sinfoniettas tonsättarprofil 2012-2014. Dahlkvistkvartetten uruppför hennes andra stråkkvartett, ”Madárdal”.

Dahlkvistkvartetten består förutom av P2:s artist cellisten Hanna Dahlkvist och hennes syskon Kersti (violin) och Jon (viola) också av den Warszawa-födde violinisten Bartosz Cajler. Efter att kvartetten formades 2007 gästade de Frankrike många gånger, bland annat i Musique à Flaine där de deltog i en master class med Ysayëkvartetten. 2009 vann Dahlkvistkvartetten ”Ung&Lovande”, en kammarmusiktävling organiserad av Kammarmusikförbundet RSK och Rikskonserter, vilket resulterade i en Sverigeturné hösten 2010. Idag konserterar kvartetten regelbundet i Sverige och har ett flertal gånger spelat i Sveriges Radio.

Den danska Krogerkvartetten har de senaste tio åren fått ett starkt fäste på den danska kammarmusikscenen. Den bryter ny mark för kammarmusiken och har vunnit flera utmärkelser, som till exempel Danmarks Radios P2-pris ”Lyt-til-nyt” för sina insatser för ny musik. Ensemblens inspelningar av Per Nørgårds kvartetter från 2008 fick ett strålande mottagande både i Danmark och internationellt och kvartetten framträder på festivaler i både Europa och USA. Den är också en självklar och återkommande gäst vid Danmarks största evenemang för kammarmusik och i den danska radion. Krogerkvartetten består av Alexander Øllgaard och Maj Kullberg violin, Stine Hasbirk viola och Johan Theorin cello.

De fyra nya stråkkvartetterna utgör två tredjedelar av den satsning på sex nya stråkkvartetter som P2 beställt under de senaste åren. Reine Jönsson och Kerstin Jeppson har skrivit de två återstående, som kommer sändas vid ett senare tillfälle!

Text: Maria Eby von Zweigbergk