Vita kränkta män, pirater, samer och en Trollflöjt - här är Nya vågens säsongsavslutning!

46 min
Ett halvårs kulturdebatt och drygt 20 Nya vågen senare, vad var det vi pratade om under vår-vintern 2013? I veckans upplaga av Nya Vågen har vi valt ut debatter som varit livliga, viktiga och roliga - och det blev diskussionerna om det utbredda näthatets orsaker och konsekvenser, piratrörelsens uppgång och eventuella fall, vem som egentligen är same och vem som faktiskt kan bestämma det, samt en animerad debatt om man egentligen kan sätta upp Mozartz Trollflöjten utan att ta ställning till rasistiska och kvinnofientliga sterotyperna i librettot.

I näthatsdebatten medverkar författaren och journalisten Magnus Linton, tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg som gjort utredningen Främlingsfienden inom oss och Sakine Madon, avgående redaktionschef för Newsmill.

I samtalet om piratrörelsen hör vi Andreas Ekström, författare och journalist på Sydsvenskan, författare och frilansjournalisten Anders Rydell och Piratpartiets ledare Anna Troberg.

I diskussionen om vem som egentligen får kalla sig same hör vi Lisa Vipola också Mattias Åhrén, folkrättsjurist på Samerådet, Ylva Maria Pavval, Creative Sápmi och chefen för Sigtuna museum Ted Hesselbom som tidigare ansökt om att få bli rom.

Och, till sist, i debatten om hur operascenerna bör handskas med klassiska verk medverkar Stefan Johansson från Malmö Opera med regissören Richard Turpin och Skånska Dagbladets Martina Jarminder.

Programledare: Hannes Fossbo

Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.03
    Anders Widmark, Johan Lindbom, Peter Bylin - Den Blomstertid Nu Kommer
    Album: Visor
    Kompositör: Trad Från Sverige
    Bolag: BLUE RECORDS