Humaniora mot rasism och främlingsfientlighet

25 min

Kan studier av en prinsessas självbiografi och musik från 70-talet skydda oss mot dagens främlingsfientlighet? Ja det menar forskarna som medverkar i tredje delen i Forum Specials programserie som handlar om vad de humanistiska forskarna kan hjälpa oss med mänsklighetens stora utmaningar.

- För det första gäller det att läsa, det behöver inte vara vetenskapliga undersökningar eller hård statistik, men det gäller att läsa nånting! säger Jane Rhodes, professor i amerikastudier vid Macalester College i Minnesota i USA.

Forum Special besöker bland annat Cambridge universitet i England för att ta reda på hur humaniora kan hjälpa oss bekämpa rasism och främlingsfientlighet.

Vi hör professor Jane Rhodes som studerat rasismen i USA under 18-1900-talen, och som berättar att den tydliga, sociala rasismen minskat, men den strukturella och mer mer farliga rasismen klamrar sig fast i samhället.

Litteraturvetaren Gaurav Desai har studerat en afrikansk prinsessas självbiografi och menar att hur vi ser på rasbegreppet är social konstruktion och att forskning om litteraturen ger oss värdefull kunskap om andra kulturella verkligheter.

Ash Amin, professor i geografi som forskar i gränslandet mellan humaniora och samhällvetenskap, varnar för främlingsfientligheten som sprider sig i Europa och västvärden.

Filosofen David Brax defenierar olika versioner av rasism i samband med att han är med och förbättrar hatbrottslagen, gemensam för alla EU-länder. Han rekomenderar filmen American history x, som illustrerar det mest effektiva sättet att bli av med fördomar.

Programledare: Niklas Zachrisson

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista