Konstgjord spindeltråd i medicinens tjänst

20 min
Spindeltråd är ett material som är lika starkt som stål men ändå elastiskt, och som man hoppas ska kunna användas på flera sätt inom den moderna medi­cinen och kirurgin, genom att producera det på konstgjord väg. Det här är ett exempel på den medicinska biomimetiken, forskarvärldens försök att härma naturen, som tar nya steg framåt. OBS! Sändningen kl. 12.10 utgår och detta program sänds endast ikväll kl. 23.07

En mängd frågor väcks inom detta forskningsområde: Kommer framtiden läkare att kunna bota alla skador och sjukdomar som vi människor drabbas av? Kommer vi kunna odla fram nya organ i kroppen istället för att låta patienter vänta i åratal på att få nya från en mänsklig donator? Och kan det bli möjligt att hitta sätt att hjälpa kroppen att själv läka allt från ryggmärgsskador till åderförkalkade hjärtan?

Ett exempel är forskningen kring spindeltråd. Det är ett väldigt starkt material, det är en av de allra starkaste fibrer som finns. Och det består av protein så det brytts ner i kroppen och även i naturen då. Det är ett väldig lätt material. Och det har visat sig att det tolereras väldigt väl av kroppen, säger Anna Rising – veterinär vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Men problemet har ju varit att man inte kunnat framställa det i stor skala. Anna Rising har jobbat i över tio år med att försöka hitta sätta att på konstgjord väg producera spindeltråd, ett material som är lika starkt som stål men ändå elastiskt, och som man hoppas ska kunna användas på flera sätt inom den moderna medicinen och kirurgin.

Vi har träffat några av de personer som bidragit till att det här forskningsfältet tagit jättekliv framåt de senaste åren och får fler exempel: att på konstgjord väg framställa ett av männsikokroppens allra vanligaste byggmaterial - kollagen, ett protein som bland annat finns som stödjevävnad i ben, hud, brosk, och i våra senor och blodkärl. Eller: att odla fram andra livsviktiga vävnader och organ, ex. ny hud, eller nya blodkärl åt patienter med svåra brännskador eller livshotande hjärtproblem.

Programmet sändes första gången hösten 2012.

Medverkande: Astri och John Leroy, grundare av The Spider Club of southern Africa, Anna Rising, veterinär vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, Ola Hermanson, neuro- och stamcellsforskare på Karolinska institutet i Solna, Amy Grittith, professor i regenerativ medicin vid Linköpings universitet.