Fyra konserter med folk- och världsmusik och jazz: Triller, Oumou Sangaré & Bela Fleck, Elizabeth Shepherd Trio och Maciej Obara Quartet

Här finns inget ljud
Kvällens P2 Live rör sig över stora avstånd. Vi tar avstamp i svensk folkmusik med Triller, en välspelande kvartett spelmän som leker med polskor, polkor, marscher och valser. Därefter den maliska världsstjärnan Oumou Sangaré i ett fruktbart samarbete med den amerikanske mästerbanjoisten Bela Fleck. Sedan ett hopp till Umeå Jazzfestival där vi hör Elizabeth Shepherd Trio och den polske altsaxofonisten Maciej Obara med kvartett. Sändningen är en repris från 22 januari.

19:03-22:00 P2 Live: Triller med malisk sång, kanadensisk trio och polsk kvartett
1. Triller på Hagenfesten Dala-Floda, 4/8 2012.

2. Oumou Sangaré & Bela Fleck på Södra teatern, Stockholm, 10/7 2012, del 1 av 2.

3. Elisabeth Shepherd Trio på Umeå jazzfestival 26/10 2012.

4. Marciej Obara Quartet på Umeå jazzfestival 27/10 2012. Presentation: Mats Einarsson.
Från 22/1.

Hagenfesten i Dala-Floda i hjärtat av Dalarna firade 2012 sitt 10-årsjubileum. En spräcklig festival där inget kan tas för givet, där folkmusik och avantegardejazz lever sida vid sida i en fördomsfri och okysk relation. Triller kallar sig en kvartett spelmän som gärna söker i notböcker från äldre tid på jakt efter guldkorn som försvunnit ur traditionen. Polskor och valser, förstås, men också marscher, polkor från äldre tiders regementsmusiker. Musik som kräver sin egen hantering, sin egen gestik här förmedlad av Trillers västgötske klarinettist Pontus Estling. Här finns också närkingen och fiolspelmannen Sheshti Johansson, gitarristen Erik Ronström som bidrar med gotländska låtar och till slut den värmländske slagverkaren Jens Linell.

En av Afrikas största artister är den maliska sångerskan Oumou Sangaré. I skrivande stund är Mali ett oroligt hörn i världen där islamister i norr har starka ambitioner att begränsa kvinnans rättigheter, begränsa kulturlivet och då inte minst musiken. Allt detta har Oumou Sangaré alltid kämpat emot i sina sånger. Under senare år har hon börjat samarbete med världens kanske främste banjoist; amerikanen Bela Fleck. Hur gick nu detta till? Jo, Bela Fleck, hade begett sig till Afrika för att söka banjons rötter. En resa som resulterade i en prisbelönt film "Throw down your heart". I Mali fann han ngonin, en liten luta med skinnlock som många betraktar som en ursprunget till den amerikanska banjon. I Mali träffade han också Oumou Sangaré."Hon var den främsta personen som fick mig att vilja åka till Afrika, jag blev förälskad i hennes röst", har Bela Fleck berättat i en intervju i New York Times". Oumou Sangaré hade börjat turnera redan som 16-åring, släppte sin första skiva som 21-åring och blev med ens omåttligt populär i hela Västafrika. Hon gjorde sig känd genom sin frispråkighet; hon sjöng om kvinnors rättigheter, kritiserade mannens rätt att ha flera fruar. Och här I den här första konsertdelen hör vi henne avsluta med "Djorolen" som Oumou själv beskriver som ett desperat skri. En vädjan om att inte glömma de fattiga, de maktlösa, som saknar hopp. De föräldralösa barnen. Angelägna texter till en osedvanligt ljus och svängig musik. En musik att dansa sig galen till. Idag turnerar Oumou Sangare över hela världen. I somras var det dags för Stockholm och en utekonsert en kväll i juli vid Södra Teatern. Oumou Sangaré med band och tillsammans med banjovirtuosen Bela Fleck. Övriga i bandet; basisten Alioune Wade, Benogo Diakité, kamelé n'goní, Dandió Sidibé, sång, Will Calhoun, trummor.

Kanada är ett land med en högst levande scen för improvisationsmusik. Pianisten och sångerskan Elizabeth Shepherd har sin hemmahamn i Toronto och har via efter en lång resa via hiphop, house och klassisk musik landat i jazzen och improvisationsmusiken. Hon växte upp i en familj där båda föräldrarna var officerare i Frälsningsarmén. Något som i allra högsta grad påverkat hennes musikskapande. Det internationella genombrotten kom 2006 när hennes debutalbum "Start to Move" i BBC Radio Worldwide blev framröstat som ett av årets bästa. Denna framgång förde henne ut till de stora jazzscenerna i Nordamerika, Europa och Japan. Hon betraktar sig själv som jazzmusiker OCH singer-songwriter. En rätt ovanlig kombination i jazzvärlden och som publiken på Umeåfestivalen såg fram emot. Övrigai trion; Scott Kemp, kontrabas, Colin Kingsmore, trummor.

Polsk jazz har alltid hållit hög klass där vissa karaktärsdrag kan skönjas; passionerad musik av lika hängivna musiker. En av dagens tongivande unga saxofonister och kompositörer är definitivt Maciej Obara. Obara är en förmedlare av den stolta polska jazztraditionen samtidigt som han förnyar jazzen den med sin skönhet i melodispelet, sina komplexa kompositioner och sin virtuosa instrumentbehandling. Nog är Obara en skicklig altsaxofonist men också en skicklig entreprenör. Han driver många olika projekt i Polen och utomlands som resulterat i otaliga mer eller mindre tillfälliga konstellationer. Där också svenska jazzmusiker lockats in. Marciej Obara är helt enkelt en förnämlig samarbetspartner på och utanför scenen och gett honom spelningar över hela Europa. Till Umeå Jazzfestival kom han med en kvartett i eget namn; Maciej Obara, altsaxofon, Dominik Wania, piano, Maciej Garbowski, bas och Krzystof Gradziuk, trummor.

Text och presentation: Mats Einarsson.