Vältränade armar och välskräddade ärmar – modets mest subtila statussymboler

54 min
Puffärm, trumpetärm, raglanärm, fårbogsärm, ballongärm, biskopsärm, fladdermusärm, holkärm, kimonoärm, pagodaärm, trekvartsärm, Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller den detalj som kanske är den svåraste att få till inom modet - ärmen. I veckans STIL tittar vi närmare på hur vi genom åren har valt att dölja (eller visa) våra armar genom att klä in dem med tyg. Fast idag är det kanske den vältränade och väldefinierade överarmen som är den största statussymbolen? Det undersöker vi också.

När organisationen för amerikanska plastikkirurger (ASPS)  i april i år publicerade en undersökning som visade att plastikoperationer på överarmarna ökat bland kvinnor med 4 000 procent – från 300 till 15 000 kvinnor– så var det många som menade att det var ”Michelle Obama-effekten”. Men så tvekar inte den amerikanska presidenthustrun att flexa sina vältränade biceps och triceps på bild. Hon är emellertid inte den enda som fått alltfler kvinnor att fokusera på sina sladdrande överarmar – som ibland kallas för gäddhäng och bingovingar och andra förklenande uttryck. Samma undersökning visade att skådespelerskor som Jennifer Aniston, Jessica Biel och Demi Moore också beundras för sina lika välformade som väldefinierade armar – som de gärna visar upp i dagens ärmlösa mode.

Fast hur skaffar man dem? Och vad signalerar de, egentligen? Det har vi kollat upp.

Annat var det förr. Då gömde man sina lemmar i tyg – på de mest udda sätt.  Kanske kan man påstå att just ärmar har varit en extra tacksam detalj att leka med inom modet. De behövde inte alla gånger fylla någon praktisk funktion, utan kunde bara vara dekorativa. Eller märkliga.  Vi säger bara ”fårbogsärmar”…I programmet gör vi en liten exposé över hur just ärmar har sett ut genom tiderna, och varför.

Vi har också träffat designern Astrid Olsson, ena halvan av det svenska märket V Ave Shoe Repair, som berättar om varför ärmar är så knepigt att få till på rätt sätt. Och så har vi mött mannen som lyft fram manliga biceps genom i reklam visa svällande tatuerade sjömansarmar ( ja, han har gjort en hel del annat också) – den franske modeskaparen Jean-Paul Gaultier. Denna vecka öppnar den stora retrospektiva utställningen The Fashion World of Jean-Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk på Arkitektur och Designcentrum på 

Veckans gäst är dräkthistorikern och författaren Tonie Lewenhaupt.