Faluröda druvor – vinlandet Sveriges historia

Här finns inget ljud

På Blaxsta Vingård i Sörmland odlas världens nordligaste vindruvor för kommersiell vinproduktion. Vetenskapsradion Historia besöker gården för att kartlägga den svenska vinkulturens historia. - Redan vikingarna drack vin, och medeltidens svenska klostermunkar försökte sig på lokal vinframställning, berättar vinhistorikern Paulina Rytkönen. Men vindrickandet var länge förbehållet de allra rikaste. Först i samband med Sveriges rekordsnabba ekonomiska tillväxt efter andra världskriget skulle vinflaskan bli en allt vanligare syn på matbordet, och idag ”bibbar” vi som om vi aldrig gjort något annat. Dessutom har Sverige alltså sedan två decennier en kommersiell vinproduktion som faktiskt visat sig internationellt konkurrenskraftig. - Sverige har utmärkta förutsättningar för att odla vin i större skala, menar Göran Amnegård på Blaxsta vingård. Vill du veta mer om alkoholens historia finns ett utmärkt program på SR Minnen som du hittar här. Dessutom uppmärksammas historien om Lunds domkyrka, som nu är aktuell i en kommande bok. Kyrkan, som från början var hela Nordens ärkebiskopssäte bär spår efter tusen år av nordisk kristendom. - Här finns 900-åriga dopbassänger, medeltida klotter av prästelever och ett liggande Eiffeltorn på vinden, berättar historikern Eva Helen Ulvros. Programledare är Tobias Svanelid. Detta är en repris ifrån den 4 oktober 2012.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".