Bossa novans radarpar - Planeta Brasil 2013 del 2

25 min
Kompositören Tom Jobim och poeten Vinícius de Moraes är bossaa novans radarpar och skrev en av världens mest sönderspelade låtar A garota de Ipanema – The girl from Ipanema.

Originalet spelas i programmet och det blir ett besök i Rio de Janeiros botaniska trädgård och Jobimträdet. Naturen var en stark inspirationskälla för bossa novans kompositör nummer ett, berättar Toms son Paulo Jobim.

Vinícius de Moraes
är en av Brasiliens mest översatta poeter idag. Men på 50- och 60-talen ansågs det vara låg status att en bildad litterär person ägnade sig åt sångtexter. Vinicius de Moraes var en berest diplomat som lämnade sin trygga tjänst för att leva bohemliv och surfa på passionens våg. Han gifte sig nio gånger. Varje ny förälskelse mynnade ut i fantastiska texter om kärlek som blev bossa nova-epokens mest älskade alster.

För sjätte sommaren i rad fortsätter frilansproducenten Åsa Veghed berätta om brasiliansk musik i P2-serien Planeta Brasil. I årets fyra program är den internationellt mest kända brasilianska musiken bossa nova i fokus.

Planeta Brasil 2013 - en P2 Dokumentärserie av Åsa Veghed

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.00
  Caetano Veloso - Poema Dos Olhos Da Amada
  Kompositör: Paulo Soledade, Vinicius De Moraes
  Bolag: Biscoito Fino
 • 14.00
  Vinicius De Moraes - Samba De Bêncão
  Kompositör: Baden Powell
  Bolag: Unicersal Music