Mollie O’Brien & Rich Moore och Kebnekajse på Korröfestivalen 2012 + Krister Jonsson Trio med Svante Henryson och Tromsö kammarorkester

Här finns inget ljud
P2 Live bjuder ikväll på tre konserter. Två av dem kommer med sommarminnen från Korröfestivalen och en tar oss till en annan mer nordlig festival, nämligen Barentsjazz i Tromsö. Sändningen är en repris från 12 februari i år.

19:03-22:00 P2 Live: Sommarglimtar från Korröfestivalen/Jazztrio med kammarorkester
1. Mollie O’Brien och Kebnekajse, Korröfestivalen 2012.

2. Krister Jonsson Trio med Svante Henryson och Tromsø kammarorkester ledd av Jonas Nydesjö: Krister Jonsson, gitarr, Svante Henryson, cello, Dan Berglund, bas och Peter Danemo, trummor. Konsert 15/11 2012, Kulturhuset, Tromsö. 15 nov 2012. Presentation: Marie Vesterholm

Vi beger oss till Korrö sista helgen i juli, förra året som alla andra år, i sydöstra Småland fyra mil sydost om Växjö, längs vägen till Rävemåla... Då har vi satt Korrö på kartan. Den tid på sommaren då man plötsligt märker att kvällarna börjar skymma och sommaren är som varmast.

Några i publiken slår sig ner i gräset och lyssnar, ligger på en filt och tittar upp i himlen medan de njuter konsert, eller dukar fram picknick med sina barn mitt i musiken.

Molly O’Brien och Rich Moore verkar lika avslappnade som publiken. Båga i storskjortor och jeans och han har en svart liten hatt. Vi är i Stora tältet och det är väldigt varmt.

De har båda har förresten kallats "två nationella musikaliska skatter" av en musikerkollega. Och ”bland de bästa att hålla amerikansk musik levande”.
Och i den minst lika varma Restaurangscenen där luften står stilla finns Kebnekajse - folkrockarna som var banbrytande för 40 år sen med sin blandning av just folkmusik och rock. De gjorde comeback för ett par år sen och har gjort en del turnéer sen dess. Det är mycket sjuttiotalsanda över låtarna som också har mycket improviserade inslag.

I Tromsö hör vi musik av gitarristen Krister Jonsson Trio med cellisten Svante Henryson och Tromsö kammarorkester ledd av Jonas Nydesjö. Övriga i trion är, Dan Berglund, bas och Peter Danemo, trummor. Konserten ägde rum under Barentsjazz i Kulturens Hus i Tromsö.

Text: Marie Vesterholm