Avsnitt 3: Barn och barnbarn

30 min
I tredje avsnittet av Livet på hemmet får Ingegerd, som förlorat talet, besök av sin son Thomas. Han har alltid med sig en banan när han kommer hit. "Den är jätteviktig", säger Thomas. Idag är det helgdag och många på Kattrumpstullens äldreboende får besök. Dottern Anna-Karin som nyligen hjälpt sin mamma flytta in på demensavdelningen kommer för att kolla hur Gunnel trivs. "Det är som att skola in ett barn på dagis, men nu är det jag som ska vänja mig", säger Anna-Karin. I ett av rummet på bottenvåningen gör sig 95-åriga Rosa, med den rosa morgonrocken, sig redo för dagens sjukhusbesök. Fyra dagar i veckan tar hon taxin till ett sjukhus för att hälsa på sin dotter.

I köket på demensvåningen bläddrar de nyfunna vännerna Gunnel och Kerstin i en veckotidning.  "Daniel och prinsessan Victoria öppnar dörrarna till slottet på Haga" läser Kerstin.

Och senare idag får anhöriga ställa frågor till verksamhetschefen och till Östermalms stadsdel. För från och med den första oktober i höst kommer inte längre stiftelsen Rödakorshemmet att driva verksamheten på äldreboendet så många har frågor inför den kommande förändringen. 

När detta avsnitt sänds har Gunnel hastigt avlidit. Hon lämnade oss fridfullt i sömnen. Familjen vill ändå att programmet sänds. 
--------------------------------------------------------
Vill du lyssna på fler program om svensk äldreomsorg? http://sverigesradio.se/p1/tendens