När gruvan kom till Kaunisvaara

51 min
I en bygd där befolkningen stadigt minskat under 50 års tid ger den nya gruvan framtidstro och självkänsla. Det pratas om 2000 nya jobb, både i malmhanteringen och samhället i övrigt. Plötsligt vänder flyttlassen och samhället präglas av växtverk, företagande och optimism. Om du vill ladda ned programmet som mp3-fil: Gå till originalsändningen den 17 februari!

– Om de kommer och gräver upp min by, då vill jag ha en del av kakan. Det säger Laila Rantatalo, som bor i tornedalsbyn Kaunisvaara, norr om Pajala. Gruvbolaget Northland har i vinter startat en järnmalmsgruva i byn. Det fick Laila att också starta ett företag, vid sidan om lärarjobbet.

Men gruvan ger inte bara nytt i liv i en sargad bygd. Den ställer också till det och den kräver sina offer. Byn och naturen påverkas och efter bara tre månader hamnar dessutom gruvbolaget i ekonomisk kris. Oron är stor över hur det kommer att gå framöver.

Bertil Isaksson följer i sin dokumentär tre kvinnor i familjen Rantatalo, vilkas liv tagit nya vägar i och med att gruvan kom till vackra berget – Kaunisvaara.

 
 

Redaktionen har sommarledigt. Därför är kommenteringen stängd fram till mitten av augusti.

Trevlig sommar, önskar Dokumentärredaktionen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  Jord (Sv) (2), Michael Bliar, Patrik Fällman, David Lindgren Zacharias - Kaunis Vaara
  Album: Nice Matka - Världsmusik Från Tornedalen
  Kompositör: Jan (0) Johansson, Susanne Rantatalo
  Bolag: JORDMUSIC.COM
 • 15.18
  Jord (Sv) (2), Michael Bliar, Patrik Fällman, David Lindgren Zacharias - Järvenpään Rannalla
  Album: Nice Matka - Världsmusik Från Tornedalen
  Kompositör: Gun Olofsson
  Bolag: JORDMUSIC.COM