Vad ska vi äta och hur blir vädret?

37 min
På midsommarafton besvarar vi två av de viktigaste trivselfrågorna på sjön, nämligen hur man prickar in fint väder och hur man snor ihop en riktigt god måltid under enkla förhållanden. Kocken Carl Styvén berättar vilka konserver och torrvaror som alltid bör finnas i båten, och meteorologen Per Råhnängen talar om hur man bäst använder och tolkar de olika väderlekstjänsterna i mobilen. Vi gör också en avstickare till ett båtmuseum i Piteå och pratar med en sjökapten på Svalbard.

Lyssna på Båtlivet i P4 på midsommarafton efter 15-nyheterna.

Carl Styvéns recept på en snabb pastarätt från båtens basförråd:

Pasta (gärna fylld torkad pasta, men vanlig spagetti går också bra)
Pesto
Rökta musslor på bruk
Koka pastan och häll av vattnet. Rör i peston och de rökta musslorna. Klart!

Sillunch för lata dagar
(ur boken Mat ombord av Carl Styvén och Henrik Styvén)

Två sorters inlagd sill
Kokt potatis
Gräddfil
Dill och gräslök
Hårdkokt ägg eller äggröra
Ost, till exempel Västerbottens- eller brännvinsost
Hårt bröd
Smör

Wraps som passar att äta när det gungar ordentligt
(ur boken Mat ombord av Carl Styvén och Henrik Styvén)

Tortillabröd
1 grillad kyckling eller 500 g rökt makrill
Sallad
Caesardressing

Fyll bröden med kyckling eller makrill och sallad. Ringla över dressing. Rulla och servera.