Schrödingers katt finns samtidigt i Paris

20 min
Varför ligger det en katt och myser på skrivbordet hos nobelpristagaren Serge Haroche? Den ligger dessutom på det ena av hans två kontor, det kontor han numera knappt hinner besöka. Bara i kvantvärlden kan något vara på två platser samtidigt, men i dessa dagar skulle Haroche nog gärna kunna göra som kvantpartiklarna. Han har svårt att hinna med båda sina arbetsplatser, som aktiv forskare på labbet och som chefsadministratör på Collège de France i Paris.

I programmet besöker vi Haroche på labbet där kvantvärlden blev verklighet för några år sedan. Vi får huka oss fram under sladdhärvorna i källaren och se de små speglar som skickar ljuspartiklar ett varv runt jorden på en tiondels sekund, utan att lämna Paris. De speglarna fick Haroche vänta på i åratal tills tekniken var mogen, och det verkar ha krävts någon med hans fokus och envishet för att ta sig över de tekniska hinder som dök upp på vägen.

Vi får se en bild där Haroche poserar som ung forskare med laboratoriets första nobelpristagare 1966, omedveten om att både han själv och hans lärare också de ska får varsitt nobelpris decennier senare. Och vi introducerar honom för en svensk maträtt som hänger ihop med hans forskning och som han nog kan tänka sig att laga hemma, eller kanske bjuda hela sitt följe på vid sitt Stockholmsbesök.

Programmet sändes första gången 21 november 2012.