Sydkorea satsar stort på nanoforskning

19 min
Yonghee Lee tror på framtiden för en vikbar skärm av kolmaterialen grafen och nanorör. Eun-Jong Lee vill styra cancerceller till att dö, genom att använda magnetiska nanopartiklar. Båda är de verksamma inom det breda och heta forskningsområdet nanovetenskap - som det land de är verksamma i, Sydkorea, tror mycket på för framtiden. Vi möter båda i Vetandets värld.

 – Genom att styra cellsignalering hoppas vi kunna bekämpa både cancer och andra sjukdomar, berättar Eun-Jong Lee som är nybliven doktorand på Yonsei-universitetet i Seoul. Hon visar hur hennes försök på cancerceller går till, och berättar om hur hon gjort liknande forskning på zebrafiskar.

 Yonghee Lee på Sungyunkwan-universitetet i Suwon söder om Seoul arbetar också i nanoskala, alltså i storleksordningen miljondels millimetrar. Men för honom är det nya elektronikmaterial som är intressanta. Bland annat har han tagit fram ett skiktat material som kombinerar grafen och kolnanorör, i vad han tror kan bli framtidens vikbara skärmar.
– Det är ledande, flexibelt, böjbart och töjbart. Inget material kan konkurrera med grafen och kolnanorör när det gäller töjbarheten, säger Yonghee Lee.

Programmet sändes första gången 20 december 2012.