Direkt från Båstad kammarmusikfestival 2013!

Här finns inget ljud
1. Mel Bonis: Femmes de légende. Peter Jablonski, piano 2. Leilei Tian: Illusion réelle. Jörgen Pettersson, tenorsax och elektronik. 3. Ethel Smyth: Dubbelkonsert. Zora Slokar, horn, Latica Honda-Rosenberg, violin och Charles Owen, piano. 4. Klas Torstensson: In grosser Sehnsucht. Charlotte Riedijk, sopran, George Kentros, violin, Mats Olofsson, cello och Mårten Landström, piano. Direktsändning från Apelrydsladan, Båstad.

Information om de uppträdande artisterna, från Båstad kammarmusikfestivals hemsida:

Peter Jablonski, född i Sverige men med rötter i både Sverige och Polen, studerade piano och slagverk vid Musikhögskolan i Malmö och därefter piano och dirigering vid the Royal College of Music i London. Hans professionella karriär tog fart då han sista året på RCM inbjöds av Vladimir Ashkenazy att göra sin CD-debut med the Royal Philharmonic Orchestra. Sedan sin debut i Washington DC 1992 och i the Royal Festival Hall 1993 har Jablonski framträtt med många framstående orkestrar och samarbetat med många framstående dirigenter, bland dem Charles Dutoit, Esa-Pekka Salonen och Myung-Whun Chung. Hans omfattande diskografi inkluderar prisbelönta utgåvor och inspelningar av nya verk. För sitt uruppförande av Wojciech Kilars pianokonsert, som skrevs för honom, fick Jablonski Orpheus-priset vid höstfestivalen i Warszawa, och hans senaste inspelning, med soloverk av Liszt, blev Månadens skiva i Japan tidigare i år. Bland förra årets höjdpunkter kan nämnas soloaftnar i Berwaldhallen, Queen Elizabeth Hall, Berlin Konzerthaus och Tokyo Suntory Hall liksom konserterande med orkester i Seoul, Tokyo och New York. I år kommer han bl.a. att turnera med the Royal Philharmonic i England och ge solokonserter i bl.a. Bryssel, München och Seoul.

På senare tid har Peter tagit upp dirigering och förra säsongen dirigerade han en inspelning med musik av Beethoven och Mozart med sin ganska nystartade Swedish Chamber Philharmonia. Han är också en passionerad kammarmusiker och grundare av Carlscrona Chamber Music Festival.

Jörgen Pettersson utbildades vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och erhöll, som förste saxofonist någonsin, skolans solistdiplom med jetong. Han fortsatte därefter sina studier vid Nationalkonservatoriet i Bordeaux. Idag är Jörgen Pettersson en av de främsta och mest efterfrågade saxofonisterna på den internationella nutida musikscenen och medverkar i en mängd konserter och festivaler över hela världen, som solist och i olika samarbetsformer. Han är drivande kraft i Stockholms Saxofonkvartett, KammarensembleN och Ensemble Son. Han bryter ofta och gärna gränser mellan gängse konstarter och har ett nära samarbete inte bara med tonsättare utan också med koreografer och författare.Genom nära samarbete med svenska och internationella tonsättare söker Jörgen aktivt utveckla repertoaren för sitt instrument. Detta har resulterat i att han tillägnats mer än 400 verk, såväl solokonserter som elektroakustiska stycken och kammarmusikaliska verk.

Jörgen Pettersson utvecklar ständigt nya tekniker och spelsätt, vilket leder till unika och överraskande tolkningar med ett starkt personligt uttryck. För detta har han bl.a. erhållit Föreningen Svenska Tonsättares Interpretationspris. Han har gjort många inspelningar som sänds flitigt i radio och spelats in på skivor. Två nya soloskivor planeras inom kort.

Zora Slokar, som är född i Schweiz, spelade redan tidigt i sin karriär som solist med många europeiska orkestrar. Hennes musikaliska utbildning började vid fem års ålder, då hon spelade violin. I 16-årsåldern började hon spela horn för sin far och fokuserade sedan på detta instrument. Hon fortsatte sina studier för professorerna Erich Penzel och Radovan Vlatkovic och erhöll 2008 sitt solistdiplom vid Hochschule der Künste i Zürich. Zora är en passionerad kammarmusiker och samarbetar regelbundet med framstående musiker som Martha Argerich, Gidon Kremer, Natalia Gutman, Eduard Brunner, Maurice Bourgue och många andra i olika kammarmusikprojekt. Hon har framträtt vid många betydande festivaler, t.ex. i Verbier, Kronberg och Oxford. Zora har vunnit flera priser och utmärkelser, bland dem första pris i Anemos-tävlingen i Rom. 2002 var hon finalist i Young Horn Players i London och året därpå erhöll hon förstapris i Ceccarossi-tävlingen i Italien. Som solohornist har Zora framträtt med många ledande orkestrar som Tonhalle Orchester Zürich, Ensemble Modern, Frankfurt, Gustav Mahler Jugendorchester och Verbier Festival Chamber Orchestra. Just nu är Zora solohornist i Orchestra della Svizzera Italiana i Lugano.

En silvermedalj i Tjajkovskijtävlingen i Moskva 1998 jämnade vägen till en internationell karriär för Latica Honda-Rosenberg. Som barn i en musikerfamilj började hon spela tidigt och redan som 9-åring studerade hon för Tibor Varga i Detmold. Hon fortsatte sedan sina studier i Madrid och vid Musikhochschule Lübeck. Sin orkesterdebut gjorde hon i Berliner Philharmonie inom ramen för serien ”Debüt im Deutschland-Radio”. Hon har sedan dess framträtt som solist med många betydande orkestrar i Europa och i Japan och gästat många av de stora festivalerna. Vid sidan av barockens solokonserter spelar Latica gärna inte bara verk av tonsättare från Mozart över Beethoven, Brahms och Tjajkovskij till Bartók, utan också mindre kända konserter som de av Robert Schumann, Erich Wolfgang Korngold och Jacques Loussier. Sedan 2000 spelar Latica in exklusivt på skivbolaget Oehms Classics. Hittills har det blivit tre inspelningar med verk av Bloch, Prokofjev (kammarmusik), Sjostakovitj och Tjajkovskij (solokonserter). Inspelningen med kammarmusik av Bloch valdes av musikmagasinet The Strad till Månadens CD. Vid sidan av sitt omfattande konserterande innehar Latica Honda-Rosenberg sedan 2003 en professur vid Musikhochschule Freiburg och ger också mästarklasser i flera länder.

Charles Owen började sina musikstudier vid Yehudi Menuhin School och fortsatte dem sedan vid the Royal College of Music i London. Under studietiden vann han en rad betydande priser och utmärkelser innan han avslutade sina studier för Imogen Cooper. Charles har framträtt i många av Englands mest betydande konsertlokaler som the Barbican, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall och Symphony Hall, Birmingham. På det internationella planet har han framträtt i Lincoln Center och Carnegie Hall i New York, Musikverein i Wien samt i Paris, Petersburg och Moskva. Utöver sina soloaftnar har Owen framträtt med många firade orkestrar och samarbetat med många framstående violinister och cellister liksom med kvartetter som Wihan-, Vertavo- och Voglerkvartetterna. Som solist och kammarmusiker har han spelat för många konsertföreningar och vid väletablerade festivaler i England, bland dem festivalerna i Bath, Cheltenham, Chester och Harrogate. Hans konserterande har också fört honom till Irland, Ryssland, Australien och till Norge, där han framträdde vid festivalen i Elverum.

Charles Owens första soloinspelning för SOMM med pianomusik av Janáček listades som en ”nyckelinspelning” i The Penguin Good CD Guide. Även senare inspelningar med musik av Poulenc och Fauré har vunnit stor uppskattning. Tillsammans med cellisten Natalie Klein har han spelat in sonater av Brahms, Schubert, Rachmaninov och Chopin. Charles Owen är professor vid the Guildhall School of Music and Drama i London.

Charlotte Riedijk har arbetat med många av dagens ledande dirigenter som Alan Gilbert, Yannick Nézet-Séguin, Peter Rundel och Lev Markiz för att nämna några, och med många betydande orkestrar i Europa. Hon har också sjungit som gästsolist hos ledande europeiska ensembler för nutida musik. Utöver musik från det tidiga nittonhundratalet och samtida musik spelar kammarmusiken en betydande roll i Charlottes karriär. Hon framträder regelbundet med framstående solister i festivaler över hela Europa. Exempel på verk som skrivits direkt för henne är Klas Torstenssons ”In groβer Sehnsucht” för sopran och pianotrio och ”Deep Blue Marine” av Klaas de Vries. 2010 framträdde hon i ”Splinters”, ett verk för sopran och orkester som René Samson dedicerat till henne. Höjdpunkter på operans område under senare säsonger har varit bl.a. Poulencs ”La Voix Humaine” iscensatt av Monique Wagemakers, Torstenssons soloopera ”In groβer Sehnsucht” i Rotterdam och Param Virs ”Black Feather Rising”. Med ”La Voix Humaine”, i regi av Leo Muscato och dirigerad av Matteo Beltrami, turnerade Charlotte i Italien. Charlotte Riedijk har gjort ett flertal CD-inspelningar, bl.a. med verk av Torstensson. Förra hösten kom en CD med Schönbergs ”Pierrot Lunaire” på skivmärket Insomnio.

Klas Torstensson – årets tonsättarprofil/Composer in Residence

Den prisbelönade tonsättaren Klas Torstenssons verk framförs idag av orkestrar, ensembler och solister över hela världen. Bland beställarna finner vi bl.a. Kungliga Filharmonikerna och ett flertal europeiska orkestrar och radiostationer (WDR Köln, SWR Stuttgart); toppensembler såsom Ensemble Intercontemporain (Paris), Ensemble Modern (Frankfurt), Klangforum Wien, Asko/Schönbergensemblen (Amsterdam), Nouvel Ensemble Moderne (Montréal) och New European Ensemble (Haag) men även svenska ensembler såsom KammarensembleN, Pärlor för Svin och Norrbotten Neo.

Av Torstenssons priser kan nämnas Matthijs Vermeulen-priset, det viktigaste tonsättarpriset i Nederländerna, och den svenska motsvarigheten, Kungliga Musikaliska Akademiens Stora Christ Johnson-pris, Svenska musikförläggarföreningens Konstmusikpris och Föreningen Svenska Tonsättares Hilding Rosenbergpris. Operan ”Expeditionen” nominerades till Nordiska rådets musikpris. Orkesterverken ”Fastlandet”, ”Polarhavet” och violinkonserten var samtliga nominerade till det holländska Toonzetters-priset.

Till Torstenssons mest kända verk hör ”Licks & Brains”, ”Urban Songs” och ”A cyce of the North” (”Fastlandet”, ”Polarhavet”, ”Himmelen”). Den sistnämnda trilogin, för stor orkester, sambeställdes av de holländska Radiofilharmonikerna, Berwaldhallen/Östersjöfestivalen/ Stavanger Europeisk Kulturhuvudstad, Kungliga Filharmonikerna och Brabants Orkester. Den kritikerrosade operan ”Expeditionen”, med Andrés polarexpedition som ämne, uruppfördes (i konsertform) i Concertgebouw, Amsterdam 1999, och har därefter blivit framförd i ett flertal länder.

Sångcykeln ”In groβer Sehnsucht” uruppfördes i Concertgebouw, Amsterdam, av Charlotte Riedijk och Osiris Piano Trio. Sångcykeln har därefter framförts bl.a. på en Sverigeturné i Rikskonserters regi våren 2007. Senare samma säsong gjorde Onafhankelijk Toneel i Rotterdam en uppmärksammad musikteateruppsättning baserad på samma verk. Torstenssons monumentala slagverkskonsert ”Self-portrait with percussion” uruppfördes under Wittener Tage für neue Kammermusik 2006. Ytterligare framföranden följde i Nederländerna, USA, Polen och Lettland. I maj 2010 uruppfördes Torstenssons ”Violinkonsert” av den amerikanska violinisten Jennifer Koh och Nieuw Ensemble i Amsterdam. Säsongen 2010-11 bjöd bl.a. på två porträttkonserter i Krakow och i Concertgebouw Amsterdam.

Torstenssons musik har spelats på ett stort antal internationella festivaler. Klas Torstensson var även Sveriges Radios ”Vårens tonsättare” 2009. Förutom nyare orkesterverk framfördes då återigen operan ”Expeditionen” i Berwaldhallen. Förra säsongen var Torstensson ”Composer in Residence” vid Brabants Orkester i Eindhoven, och den gånga säsongen (2012-13) innehade Torstensson samma position vid Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.03
  Peter Jablonski Piano - Femmes De Légende.
  Kompositör: Melanie Bonis
 • 19.19
  Jörgen Pettersson Tenorsax Och Elektronik - Illusion Réelle.
  Kompositör: Leilei Tian
 • 19.33
  Zora Slokar Horn, Latica Honda Rosenberg Violin, Charles Owen Piano - Dubbelkonsert.
  Kompositör: Ethel Smyth
 • 20.20
  Monika Henschel Viola, Karin Dornbusch Klarinett, Bence Boganyi Fagottt, Zora Slokar Horn, Jakob Koranyi Cello, Håkan Ehrén Kontrabas, Latica Honda Rosenberg Violin - Septett Ess-Dur Op. 20
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
 • 21.06
  Charlotte Riedijk Sopran, George Kentros Violin, Mats Olofsson Cello, Mårten Landström Piano - In Grosser Sehnsucht.
  Kompositör: Klas Torstensson
 • 21.56
  Jakob Koranyi Cello - Courante Ur Svit För Violoncell Solo Nr 6 D-Dur
  Kompositör: Johann Sebastian Bach