Den ofrivilliga scouten - med tillfälligt jobb är du alltid redo och aldrig ledig

29 min
Timvikariat, projektanställning, provanställning, säsongsjobb, vikariat, ett nytt projekt och över till nästa timvikariat. De tillfälliga anställningarna har ökat dramatiskt bland unga i Sverige.

– Jag har blivit helt knäckt i perioder för mina tankar ligger hela tiden på jobbet. På när jag ska få jobba. Och får jag vara ledig den här gången? Och oj - jag måste avboka det där för hur mycket lön kommer jag få den här månaden? Säger Moya Milton, undersköterska i Umeå.

De fasta jobben har minskat dramatiskt sen början av 90-talet. Sverige ligger i topp av de nordiska länderna. Mer än hälften av de unga som jobbar har en anställning med slutdatum. Och det är mycket vanligare bland tjejer än bland killar. 

– Jag ställer klockan på halv sju varje morgon. Sen klär jag på mig och gör mig i ordning. Sen sitter jag och väntar. Antingen på att telefonen ska ringa. Eller att klockan ska passera nio så att jag kan planera vad jag ska göra den dagen, säger Josefine Lindskog i Bromölla.

Klyftan växer mellan dem som harvar i vikarieträsket och de priviligierade fastanställda.

Ett program av reportrarna Anna Burén och Anna Landelius, producent Magdalena Martinsson, projektledare Agneta Kellgren och tekniker Björn Nitzler.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.30
  Afasi & Filthy - Jobb
  Album: Fläcken
  Kompositör: Magnus Lidehäll, Herbert Munkhammar
  Bolag: PLAYGROUND
 • 14.35
  Kroke, Dariusz Grela - Fire
  Album: The Sounds Of The Vanishing World
  Kompositör: Tomasz Kukurba
  Bolag: ORIENTE