Homosexuella skrämmer och hatet frodas

32 min
Kärleken övervinner allt. Eller är det hatet som alltid segrar? P4 Granskar idag situationen för många icke-heterosexuella människor runt om i världen. Vi visar också att livet är allt annat än lätt för flyktingar som kommer hit till Sverige med sexuella asylskäl. Trots att svensk lagstiftning ger dessa flyktingar rätt till skydd. Och att skaffa barn för homosexuella är långt ifrån självklart. Idag har ditt utseende och din kropp blivit en måttstock för kvinnor som vill bli inseminerade. Du får inte längre bära ett barn i din kropp om du är överviktig.

 I Ryssland har på kort tid två lagar antagits som på olika sätt riktar in sig mot homosexuella. Den ena förbjuder propaganda för "icketraditionella sexuella relationer" om den drabbar barn. Den andra förbjuder utländska homosexuella par att adoptera ryska barn. Sveriges Radios korrespondent Johanna Melén har träffat Julia Malygina som lever öppet homosexuell i Moskva.

Vi hörde tidigare festen i rysk TV när man gratulerade fransmännen till att dom gick ut på gatorna och demonstrerade mot samkönade äktenskap och nu ska vi till Frankrike där Alice Petrén besökt gaykvarteren i Paris och där mött människor som visar att man kan vara både gay och stockkonservativ. Men hennes reportage börjar i Montpellier med det historiska första samkönade bröllopet för ett par veckor sen.

RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, har granskat samtliga 58 ärenden av överklaganden till Migrationsdomstolen sedan verket inte beviljat asyl till ugandiska flyktingar med sexuella skäl. RFSL visar att det de senaste tre åren har blivit svårare för homosexuella från Uganda att få asyl i Sverige.Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket, är det en framgång eller ett misslyckande för Migrationsverket.

i november 2011 gifte sig Sara Sör och Louise Pelli. De gifte sig i Louise barndomskommun Stenugnssund på västkusten. Deras bröllop och vigselceremoni blev inte riktigt som de hade hoppats på och de vittnar båda två om att det finns många hinder för två kvinnor som älskar varandra och lever i en familj. Idag bor de i Karlstad och drömmer om att få barn. Men för just två kvinnor som vill få barn och vill bli inseminerade har det idag tillkommit ett hinder. Idag måste kroppen vara tillräckligt smal för att man ska få bli inseminerad.