Odla pepparrot och föröka rosor med sticklingar

25 min
Just nu står rosorna i sitt rikaste flor. Rosexperten Lars-Åke Gustavsson svarar på lyssnares rosfrågor. Han ger tips på röda rabattrosor, och hur man gör för att kunna plantera rosor på ett ställa där det vuxit rosor tidigare. Dessutom berättar han varför New Dawn växer sämre numera och hur man får bort barkfläcksjuka, och han lär ut hur man förökar rosor med sticklingar. Fjärås är landets pepparrotscentrum, överallt på åkrarna i trakten sticker det upp pepparrotsblast. Att odla pepparrot är mycket arbetsintensivt. -Varje rot kräver ungefär 20 olika handmoment, berättar Margareta Jonsson som är pepparrotsodlare i fjärde generationen.

Vi pepparrotsodling startar man  också med att ta en stickling, en ”stråle” som det kallas här norra Halland, från en växande papparrot. Den ska läggas horisontellt i marken på våren, och vid midsommartid ska den läggas om, vilket betyder att den ska tas upp ur marken så att man kan avlägsna alla skott utom ett. Efter det läggs den tillbaka igen, och är färdig att skördas sent på hösten.

-Fast vi brukar föredra att låta den ligga i till april, den mår bara bra av att ligga i jorden under vintern, berättar Margareta Jonsson.
Att lägga en bit pepparrot i inläggningar av sill och grönsaker ger inte bara god smak. Pepparrotens bakteriedödande förmåga håller mögel borta. Och till Margaretas gårdsbutik kommer många kunder som menar att de kan hålla sitt höga blodtryck i schack med den starka rotens hjälp. Och om du tror att du får Wasabi på sushi-restaurangen så tror du med största sannolikhet fel.
-Äkta Wasabi är vansinnigt dyrt, så istället tar man pepparrot som man färgar med grön karamellfärg, och tillsätter lite senapsolja för att få den ännu starkare, berättar Margareta Jonsson för Odla i P1.