Musik och fixa idéer

40 min
Tonsättaren Hector Berlioz var bipolär och i sina memoarer beskriver han depressioner: ”de mest fruktansvärda av alla livets djävligheter. Den hemska känslan av att vara ensam i ett tomt universum.” - Under mina manier är jag gäckande, aktiv, passionerad, ondskefull och illvillig, skriver Berlioz, som använde en så kallad idée fixe i den fantastiska symfonin, Symphonie Fantastique, som stod klar 1830. Tonsättaren Gioacchino Rossini skrev 40 operor på 20 år och tystades under lika många år av bipolär sjukdom. Lyssna på hans maniska operaslut - det som kallas Rossinis crescendo eller Rossinis raket. Programmet sändes första gången i november 2009.

Idéhistorikern Karin Johannisson talar om att förnuft och känsla nuförtiden samarbetar; att känsla kan vara tänkt och tanke kan vara känt.
Birgitta Tollan och Karin Johannisson funderar kring den känslorepertoar som erbjuds av dagens symfoniorkestrar. Är den förlegad och orsak till att unga människor flyr konserthusen?
– Idag behöver publiken mer differentierade känslouttryck, som ilska, aggression och nostalgi. Ungdomar bygger sina identiteter bortom den typ av stereotyper som mainstream symfonirepertoar erbjuder, resonerar Karin Johannisson.

Hjärnforskaren Fredrik Ullén berättar om så kallade hjärnmaskar och om vad en CP-skada betyder. Han förklarar varför hälften av alla personer som föds blinda har absolut gehör och på det sättet har ett utvidgat hörselsinne.

Låtskrivaren och sångerskan Amanda Blomqvist är blind, har absolut gehör och en CP-skada. För henne är ordet VÄG en fixstjärna i livet. Hör Amanda sjunga låtar ur egna CD:n ”Säg väg”. Hennes mål är att sjunga i Globen i Stockholm.

Fredrik Mbuyamba bär artistnamnet Madodds. Han har gjort den rosade singeln CP-skräck och planerar att ge ut en hel CD.
– Jag är så arg på kommunen. Jag sökte pengar för studiotid men jag fick avslag med motiveringen att jag skulle sättas på ett dagcenter för att snickra istället, berättar Madodds, som har spasmer och svårt att röra händer och fingrar. Men som ständigt skriver låttexter.

Manus och produktion: Birgitta Tollan.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Amy Winehouse - Rehab
  Album: Back To Black
  Kompositör: Amy Winehouse
  Bolag: ISLAND RECORDS
 • 12.03
  Jonason, Emil - Fire And Improvisation
  Kompositör: Jonason, Emil
 • 12.08
  Newell Jenkins, Anne Elgar, Beverly Wolff, Elaine Bonazzi, José Carreras, John Reardon, Andrew Foldi, Justino Diaz, Raymond Murcell, Clarion Concerts Orchestra & Chorus - La Pietra Del Paragone
  Album: La Pietra Del Paragone
  Kompositör: Gioacchino Rossini
  Bolag: VANGUARD
 • 12.09
  Kerstin Nerbe, Folkoperans Orkester (Stockholm) - Il Barbiere Di Siviglia: Uvertyr
  Album: Folkoperan Live
  Kompositör: Gioacchino Rossini
  Bolag: FOLKOPERAN RECORDS
 • 12.10
  Jimi Hendrix - Manic Depression
  Album: Smash Hits
  Kompositör: Jimi Hendrix
  Bolag: COLUMBIA
 • 12.26
  Madodds - Block Special Edition
  Kompositör: Mbuyamba, Fredrik
  Bolag: ?