Mellan Elvis och Beatles. En serie i två delar av Niklas Levy. Del 1: Amerikansk melodrama.

Här finns inget ljud
Niklas Levy berättar i en serie i två delar om den period i rock- och pophistorien som inträffade efter det att Elvis ryckte in i lumpen och fram till det att The Beatles spelade in sin första egenkomponerade singel.

I det första programmet riktas blickarna mot USA som runt 1960 totalt dominerar musikindustrin. Nya artister och idoler, som för det mesta fick sitt material från de stora låtskrivarfabrikerna, dyker upp på löpande band. Rick Nelson, Del Shannon och Gene Pitney var bara några av alla vita, välkammade artister i tjugoårsåldern som med mycket självömkan i låtarna slog an hos en allt större och köpstarkare tonårspublik. Stora ord och stora orkestrar var snarare regel än undantag vid den här tiden som ofta beskrivs som popens allra mest melodramatiska period. 
Men det skapades även bra kvalitetsmusik under den här eran med artister som krävde ett större inflytande över skivproduktionen och som började skriva sina låtar själva. Pop- och rockmusiken utvecklades under slutet av 50- och början av 60-talet på ett makalöst sätt efter det att Elvis banat vägen. Och självklart når allt detta Europa, England och lilla Sverige.

Repris från 23 september 2012.