Göteborgs symfoniker spelar Stravinsky, Rebel och Aho - Pro Musica blickar bortom horisonten

Här finns inget ljud
Myter och mystik utlovas när Göteborgs symfoniker, ledda av dirigenten Francois Xavier Roth, ger sig på tre verk av Stravinsky, Rebel och Aho. Den sistnämndes Seidi är en slagverkskonsert som här får sitt uruppförande - percussionisten Colin Currie är solist. Därefter en konsert med Kammarkören Pro Musica med rubriken Beyond horizon. Spännande körmusik av samtida tonsättare som Calixto Alvarez, Alfred Schnittke, César Alejandro Carillo med flera. Kören leds av dirigenten Jan Yngwe.

1. Konsert med Göteborgs symfoniker. Solist: Colin Currie, slagverk. Dirigent: Francois Xavier Roth.
a) Jean-Féry Rebel: Les elements.
b) Kalevi Aho: Seidi, slagverkskonsert, uruppförande.
c) Igor Stravinsky: Näktergalens sång.
d) Igor Stravinsky: Symfoni i tre satser.
Konsert 29/11 2012, Göteborgs konserthus.

2. Beyond horizon. Körkonsert med Kammarkören Pro musica. Börjar ca kl 21:00
a) Calixto Alvarez (f 1938): Lacrimosa.(1988) BenteThorsén, sångsolo
b) John August Pamintuan (f.1972): De profundis (2007)
c) Gordon Stout (f 1952): Mexikansk dans nr 2 för marimba (1974)
d) César Alejandro Carillo (f 1957): Magnificat (2010) Sara Korsgren solist. Norrby, sångsolist
e) Eric Whitacre ( f.1970): Nox Arumque  (Txt Silvestri)
f) Samuel Barber: Agnus Dei (Körarr av tonsättaren avhans Adagio f str stråkar)
g) Toshimitsu Tanaka (f 1930): Sats 1 ur Two movm. for marimba (65)
h) Alfred Schnittke: Sats 1 ur Konsert för kör (1984-85)
i) Calixto Alvarez: Lacrimosa.(1988) BenteThorsén, sångsolo.
Konsert 6/3 2012, Vasakyrkan, Göteborg.

Presentation: Andreas Lindahl. Sändningen är en repris från 28 februari.

Från Göteborgs symfonikers hemsida:

Förtrollande stämning i Göteborgs Konserthus när slagverksfenomenet Colin Currie lockar fram myter och mystik i Sverigepremiären av Kalevi Ahos samiska konsert Sieidi med Göteborgs Symfoniker. Konserten bjuder också på barockmästaren Rebel och två Stravinsky-klenoder: Näktergalens sång och Symfoni i tre satser.

Sieidi är en sambeställning från Göteborgs Symfoniker, London Philharmonic och Lapplands kammarorkester i Finland. Vid uruppförandet i London skrev The Evening Standard:

”Aho trollade fram olika stämningslägen vid varje station under Curries resa, en ylande saxofon över vibrafonen påminde om Debussy, smidiga rytmer frammanade bilden av en exotisk dansares gungande rörelser och ett avsnitt med kastanjetter kunde gått hem på Broadway. Samtidigt framskred Currie med lugnt befäl genom en antologi av moderna slagverksuttryck, genom att använda händerna, stockar, klubbor, vispar och stråkar för att locka fram liv i sina instrument… Sieidi var levande, färggrann, underhållande.” (Nick Kimberley)

Vid konserten dirigerar karismatiske fransmannen François-Xavier Roth också Rebels barockmästerverk Les Éléments - som ofta spelas tillsammans med Vivaldis De fyra årstiderna - och två ovanliga orkesterverk av Stravinsky: Näktergalens sång, inspirerad av H C Andersens saga, och Symfoni i tre satser som delvis var tänkt som filmmusik.

Slagverkaren Colin Currie har hyllats för sin virtuositet och är sedan 2011 Artist in Residence hos South Bank Centre i London. Han framträder med orkestrar som Los Angeles Philharmonic, Concertgebouw och Philadelphiaorkestern. Bland hans skivinspelningar finns slagverkskonserter av Ruatavaara och MacMillan. Han fick en Grammy för Jennifer Higdons Slagverkskonsert med London Philharmonic 2010.

Från Pro Musicas hemsida:

Kammarkören Pro Musica i Göteborg har under decennier varit en stark röst i det svenska och internationella körlivet, uppskattad inte minst för sitt engagemang för vår tids musik.

Kören har tillsammans med sin dirigent Jan Yngwe turnerat över större delen av Europa, Japan (1989), Kuba (1995), Sydafrika (1999) och Brasilien (2004), sammanlagt ett trettiotal internationella konsertturnéer.

Genom åren har Kammarkören Pro Musica vunnit många priser i internationella körtävlingar. Med sina många skivproduktioner, radioinspelningar och TV-framträdanden har ensemblen prisats såväl nationellt som internationellt, bland annat för sina tolkningar av den ryske tonsättaren Alfred Schnittkes och schweizaren Frank Martins körmusik.

Kören har också regelbundet engagerats för konserter, operaföreställningar och skivinspelningar (Deutsche Grammophon) tillsammans med Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan.

Kammarkörens och Jan Yngwes musikaliska samarbete grundar sig i en övertygelse om musikens kraft och nödvändighet i ett alltmer teknikinriktat samhälle, en tro på musiken som en möjlighet och hjälp till en mångdimensionell och fördjupad syn på tillvaron och livet.

Jan Yngwe, körens dirigent sedan 1978, har nått stora framgångar som tonsättare, kör- och orkesterdirigent. Han har studerat dirigering i bland annat London, Salzburg och Siena. Sedan genombrottet 1980, då han vann 2:a pris i österrikiska radions internationella dirigenttävling, har han dirigerat alla svenska orkestrar av rang: Radiosymfonikerna, Kungliga Filharmoniska Orkestern, Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester m. fl.

Han är också internationellt verksam, ofta efterfrågad som dirigent, inspiratör, pedagog och föreläsare. Till vardags arbetar Jan Yngwe vid Musikhögskolan i Göteborg som professor i kör- och orkesterdirigering, körsång och orkesterspel samt som dirigent för Musikhögskolans kammarkör.

Hans produktion som tonsättare (medlem i Föreningen Svenska Tonsättare FST sedan 1988) domineras av kör- och orkestermusik och många är de verk som under åren direkt tillägnats Kammarkören Pro Musica.

Vi tar gärna emot era synpunkter, kära lyssnare - skicka ett mail till p2live@sverigesradio.se