”Den flygande holländaren” av Richard Wagner

Här finns inget ljud
Spökskepp, stormande hav och skönsjungande sjömän bjuds i Richard Wagners opera ”Den flygande holländaren” från 1843. Handlingen utspelar sig längs den norska kusten och bygger på legenden om spökskeppet vars kapten intill domens dag är dömt att segla över världshaven. Den centrala idéen - en mans frälsning genom en kvinnas offer - kom att bli Wagners favorittema, och musiken flödar av starka dramatiska effekter och skarpa tonmålningar. I denna föreställning dirigeras Bayreuthfestspelens kör och orkester av Christian Thielemann, som nyss spelat in Wagners hela "Ring"-cykel på Deutsche Grammophon (14 cd och 2 dvd!) och fått fin kritik i Dagens Nyheter. Samuel Youn gör holländaren, Franz-Josef Selig gör Daland och Ricarda Merbeth gör Senta.

I rollerna:
Holländaren - Samuel Youn
Daland - Franz-Josef Selig
Senta - Ricarda Merbeth
Erik - Michael König
Mary - Tomislav Muzek
Styrmannen - Benjamin Bruns
Bayreuthfestspelens kör och orkester. Dirigent: Christian Thielemann.
Direktsändning från Festspelshuset, Bayreuth. Obs! Operan ges utan paus.

Operan utspelar sig vid den norska kusten. Holländaren har en gång förbannat Gud under en storm och är till straff dömd att i evighet segla över haven, men att aldrig hitta hem. Förbannelsen kan dock brytas om han hittar en kvinna som kan vara honom trogen intill döden. En gång vart sjunde år tillåts han gå iland för att söka efter en sådan kvinna. Holländaren stöter samman med den norske kaptenen Daland, som imponeras av främlingens rikedom och uppmuntrar honom att gifta sig med hans dotter Senta. Senta, som är tillsammans med Erik, har under lång tid varit besatt av legenden om den flygande holländaren,och har drömt om att  bli den, som en dag befriar honom från hans hemska öde. När de två möts blir hon omedelbart kär. När holländaren senare ser Senta krama om Erik, blir han oresonligt svartsjuk och anklagar Senta för otrohet, varpå han avseglar i vredesmod. Obekymrad av Eriks protester kastar sig Senta i havet. Detta får till följd att holländarens skepp sjunker och de båda älskande tillsammans uppstiger till himmelen.

Akt I:

En storm rasar vid norska kusten och ett skepp söker skydd i en vik. Daland, skeppets kapten, konstaterar att de kommit ur kurs, men egentligen inte befinner sig långt ifrån hemmet där hans dotter Senta väntar. Daland beordrar styrmannen att hålla vakt medan resten av besättningen vilar. Styrmannen sjunger om sin käresta innan han också faller i sömn.

Holländarens skepp ankrar i viken. Holländaren går i land och begrundar sitt öde. Efter att ha hädat Gud under en storm är han dömd att för evigt segla på haven. Det enda som kan rädda honom är en kvinna som lovar trohet intill döden. Vart sjunde år får han stiga iland för att försöka hitta henne.

Daland kommer ut på däck och får syn på den främmande mannen. Varifrån kommer han? Långt bortifrån, svarar Holländaren och erbjuder Daland en kista med skatter i utbyte mot en natt i Dalands hem. När Holländaren får veta att Daland har en dotter erbjuder han sig att bli hennes make. Bländad av skatterna lovar Daland bort Senta till Holländaren.

Styrmannen ropar att vinden har vänt. Dalands skepp sätter segel till sjömännens sång.

Akt II:

Ett rum i Dalands hus. En grupp kvinnor sitter runt spisen och spinner. Men inte Senta. Hon betraktar porträttet av en blek man – Holländaren – som hänger på väggen. Sentas amma Mary förebrår Senta för att hon är besatt, men Senta ber Mary än en gång sjunga balladen om den Flygande holländaren. Mary vägrar och Senta sjunger den istället. Mot slutet av balladen faller Senta ihop och utbrister att hon är den som ska rädda den olycklige Holländaren.

Erik, Sentas fästman, kommer med bud om att Dalands skepp är på väg in. Kvinnorna går för att möta besättningen, men Erik ber Senta att stanna. Han förklarar henne än en gång sin kärlek. Han är inte rik och fruktar att Daland kommer att säga nej om han friar. Kan inte Senta lägga ett gott ord för honom? Senta vill gå till hamnen, men Erik berättar om en mardröm han haft: I den har han sett Senta ge sig av till havs med en främling. Erik menar att det är en varning, Senta ser det istället som ett tecken att hon är Holländarens utvalda. Förtvivlad ger sig Erik iväg.

Daland anländer tillsammans med Holländaren. Han lämnar Senta och Holländaren ensamma, uppslukade av sina känslor. Senta känner genast igen Holländaren från porträttet och lovar att vara trogen, Holländaren ser räddningen i sikte och kallar Senta för sin ängel. Daland kommer tillbaka och blir nöjd när han inser att allt gått enligt hans plan.

Akt III:

I hamnen firar de norska sjömännen sin hemkomst. Kvinnorna kommer med mat och vin. De undrar över tystnaden ombord på Holländarens skepp. De ropar, men får inget svar och börjar istället håna besättningen.

Då börjar vattnet kring det främmande skeppet att bubbla, en stormvind skakar seglen och under däck hörs en spöklik kör. De norska sjömännen försöker först överrösta Holländarens besättning, men tystnar i skräck.

Senta kommer ut från Dalands hus följd av Erik, som påminner Senta om att hon svurit honom evig trohet. Holländaren hör Eriks berättelse. Han tror sig bedragen, trots Sentas försäkran om motsatsen. Han löser Senta från sitt löfte – eftersom det ännu inte avlagts inför Gud så klarar hon sig undan evig förbannelse. Hans eget hopp om frälsning är däremot för evigt förlorat. Holländaren seglar iväg.

Senta klättrar upp på en klippa. ”Här står jag, trogen intill döden” ropar hon och kastar sig i havet. Holländarens skepp sjunker med hela sin besättning. Långt ute till havs ser man Senta och Holländaren – omslingrade – stiga mot himlen.

Finns tillgänglig 30 dagar efter sändning i Ljudarkivet.

Vi tar gärna emot era synpunkter, kära lyssnare - skicka ett mail till p2live@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.28
    Alexandre Tharaud - Isoldina
    Album: ***LE BOEUF SUR LE TOIT*** Utgiven: 2012
    Kompositör: Clément Doucet