Att få jobb direkt och sparken lika plötsligt

30 min
I Danmark tackar många systemet Flexicurity för den låga arbetslösheten bland unga. Där kan man få jobb på direkten och sedan sparken lika fort. I Lappland väger tryggheten tyngre.

– Jag gick in på bageriet för att säga hej till en kompis som jobbade här. Hon undrade varför jag inte sökte jobb på bageriet och så gick hon och hämtade chefen och jag skrev under kontraktet. Det var störtskönt att få börja jobba med detsamma, säger Astrid Böttiger i Köpenhamn.

23-åriga Felicia Sjölander har också flyttat över sundet i hopp om att enkelt få ett stadigt jobb i Köpenhamn. Jobb fick hon, men särskilt stadiga var de inte.

– Jag jobbade på ett kafé under en månad. Dagen före ett pass fick jag ett sms från chefen där det stod att vi har inte användning för dig på kaféet så du behöver inte komma in i morgon och inte framöver heller. Det var väldigt oväntat och jobbigt. 

Kluvet Land åker 128 mil norrut från Köpenhamn. Trots att det här är glesbygd så sticker Dorotea ut med en relativt låg arbetslöshet bland unga. En viktig förklaring är företaget Datakompisen. Precis som på bageriet i Köpenhamn är det i stort sett bara unga som jobbar här.

22-åriga Fredrik Abramsson tog flyttlasset hit för att få jobb. Ett fast jobb, långt ifrån osäkerheten i Köpenhamn. 

– De ringde och sa att det fanns jobb. Det var bara att hoppa i bilen och köra. Att få jobbet och börja få rutiner är det bästa som hänt mig.