"Valkyrian" av Richard Wagner

Här finns inget ljud
I vår tredje direktsändning från festspelen i Bayreuth ger vi en av Richard Wagners mest berömda operor, "Valkyrian", den andra delen i tetralogin "Nibelungens ring". Den fascinerande sagan om identitet, gudomlighet kontra mänsklighet och en tragisk fader/dotter-relation har trollbundit operapubliken sedan premiären 1870. Valkyrieritten som inleder den tredje akten är Wagners kanske mest kända musik - ryckt ur sitt sammanhang har den använts i filmer från "The Birth of a Nation" till "Apocalypse Now" för att illustrera framåtrusande trupper. Men det är slutet av tredje akten som verkligen griper tag, och såväl Birgit Nilsson som Nina Stemme har briljerat som Brünnhilde i detta krävande avsnitt. I kvällens föreställning får vi höra Catherine Foster som Brünnhilde, Wolfgang Koch som Wotan, Johan Botha som Siegmund och Anja Kampe som Sieglinde. Kirill Petrenko dirigerar Bayreuthfestspelens orkester. Mycket nöje! Hålltider Valkyrian (efter att operan sänts kan du lyssna på en akt i taget här nedan): Akt 1: 16.00-17.05 Akt 2: 18.05-19.35 Akt 3: 20.35-21.50

P2 Live opera: "Valkyrian" av Richard Wagner
Opera i 3 akter. Libretto: tonsättaren
I huvudrollerna:
Brünnhilde - Catherine Foster
Wotan - Wolfgang Koch
Sieglinde - Anja Kampe
Siegmund - Johan Botha
Fricka, Waltraute - Claudia Mahnke
Hunding - Franz-Josef Selig
Bayreuthfestspelens orkester. Dirigent: Kirill Petrenko. Direktsändning från Festspelshuset, Bayreuth

Läs mer:

Detta händer i Valkyrian

Akt I:

En sårad Siegmund är på flykt. Ett oväder rasar och han söker skydd i Hundings hus som är byggt kring stammen på en jättelik ask. Hunding är själv inte hemma, men hans hustru Sieglinde ger den oväntade gästen att dricka. Siegmund vill snabbt dra vidare, han bär otur med sig. Sieglinde ber honom stanna, hennes hem är redan vant vid olycka. De båda dras omedelbart till varandra.

Hunding kommer hem och lägger märke till likheten mellan sin hustru och främlingen. Han begär att få veta främlingens namn. Siegmund säger att han brukar kalla sig Wehwalt (ung. den olycksalige), vargens son. Han berättar att han växte upp tillsammans med sin tvillingsyster. När han och hans far en gång återvände efter en jakt fann de huset nerbränt, modern dödad och systern bortförd. Efter det försvann även fadern mystiskt. Sedan dess har Siegmund varit på vandring, men inte kunnat slå sig ned någonstans eftersom han anses dra olycka med sig. Nu är han på flykt igen, eftersom han orsakat ett smärre blodbad i sitt försvar av en flicka som skulle giftas bort mot sin vilja.

Hunding inser att främlingen är den fiende han själv just jagat. De män som Siegmund dödat är av Hundings släkt. Bara gästfrihetens lagar hindrar Hunding från att på fläcken döda Siegmund. Han får en natts uppskov, men så snart morgonen gryr ska de slåss på liv och död.

Siegmund lämnas ensam och i det döende ljuset från spisen tycker han sig se ett svärdsfäste glimma. Sieglinde – som under tiden spetsat Hundings nattdryck med sömnmedel – kommer in och berättar att svärdet stuckits in i trädet av en okänd – och enögd – gäst under hennes bröllopsfest. Bara den starkaste hjälte kan dra ut det, många har försökt men misslyckats. Båda inser nu att svärdet är menat för Siegmund och de faller i varandras armar. Siegmund berättar att hans far hette Wälse, (Wotan förklädd som en jordisk man), och Sieglinde inser att hon står inför sin tvillingbror. Siegmund åkallar svärdet som ”Nothung”, ung. hjälp i nöden, och drar det ur stammen. Sieglinde och Siegmund flyr tillsammans efter att extatiskt ha förklarat varandra sin kärlek.

Akt II:

Wotan ber Brünnhilde, en av valkyriorna och hans dotter tillsammans med urmodern Erda, att skydda Siegmund i den kommande striden med Hunding. Brünnhilde lovar. Wotans hustru Fricka, äktenskapets beskyddarinna, kommer för att be honom ändra sitt beslut. Hon är kränkt av Wotans återkommande svek – han har avlat valkyriorna utanför äktenskapet med flera olika varelser och fått tvillingarna Siegmund och Sieglinde med en jordisk kvinna. Fricka begär att Wotan straffar deras kärlek, den är både incestuös och utomäktenskaplig. Wotan säger att Siegmund är den ”frie hjälte” som ska återerövra guldet. Fricka slår hål på Wotans argument. Siegmund är inte fri, utan bara Wotans redskap. Wotan ger vika och Fricka ger sig av.

Wotan berättar ringens historia för Brünnhilde, hur guldet stals av Alberich och nu vaktas av Fafner som tagit formen av en drake. I sin strävan efter världsherraväldet har Wotan brutit sina egna lagar. Nu både fruktar och längtar han efter den världsundergång han förutspår ska komma. Resignerad ger han Brünnhilde kontraorder; hon ska se till att Hunding vinner. Brünnhilde försöker argumentera emot, men Wotan stormar rasande iväg.

Siegmund och Sieglinde är på flykt. Sieglinde faller utmattad i sömn och Brünnhilde, som iakttagit dem på avstånd, förkunnar för Siegmund att han snart kommer att dö. Siegmund säger att han hellre tar livet av både sig själv och Sieglinde än följer Brünnhilde till Valhall. Gripen av medlidande beslutar sig Brünnhilde att trotsa Wotan och skydda Siegmund. Men Wotan ingriper i striden och slår Siegmunds svärd Nothung i spillror. Hunding kan driva sitt spjut genom Siegmunds bröst. Brünnhilde samlar ihop spillrorna av Nothung och flyr med Sieglinde. Wotan fäller Hunding till marken, död. Ursinnig tar han upp jakten på sin olydiga dotter.

Akt III:

De åtta Valkyriorna samlar ihop fallna hjältar för att ta dem till Valhall. Brünnhilde söker skydd hos sina systrar. Sieglinde är förtvivlad och vill dö, men återfår livsviljan när Brünnhilde berättar att hon bär på Siegmunds barn, en son som ska heta Siegfried. Valkyriorna ger Sieglinde rådet att söka skydd långt i öster, i skogen där Fafner i drakgestalt vaktar sin skatt. Hon ger sig av och tar med sig det trasiga svärdet för att en gång kunna ge sin son.

Wotan anländer. Valkyriorna försöker skydda Brünnhilde, men hon väljer att träda fram. Wotan straffar henne genom att ta ifrån henne alla gudomliga krafter. Försvarslös måste hon ge sig åt den förste man som finner henne. Brünnhilde försvarar sig med att hon bara genomfört Wotans egen, innersta vilja. Wotan låter sig bevekas och mildrar sitt straff. Bara den friaste av hjältar, en hjälte som aldrig känt fruktan, ska kunna vinna Brünnhilde genom att tränga igenom den flammande eldring som skyddar henne. Wotan försänker Brünnhilde i djup sömn och kallar på Loge som tänder elden kring valkyrieklippan.

Vi tar gärna emot era synpunkter, kära lyssnare - skicka ett mail till p2live@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.48
    Uri Caine - Lohengrin: Förspel (Arr)
    Album: ***WAGNER E VENEZIA*** Utgiven: 1997
    Kompositör: Richard Wagner & Uri Caine