Den OerHÖRDA kören – KLF-legenden Bill Drummonds hemliga projekt The17

43 min
”Jag heter Bill Drummond och ni är The17. Det är över för musik som vara att passivt konsumera. Nu är det tid att börja från början som om musik aldrig funnits och vi skulle uppfinna den, här och nu.”

En vårdag för sju år sen annonserade musikföreningen Fylkingen i Stockholm världspremiären för kören The17. Men för att få höra kören var man själv tvungen att sjunga i den, eftersom The17 aldrig uppträder inför publik. Sedan dess har nya 17-körer anförda av Bill Drummond, sjungit, hummat, lyssnat och ropat över hela världen, i Kansk i Sibirien, utanför konstbiennalen i Venedig, i Sao Paolo och i Cork. Flera tusen personer har deltagit, det har blivit en slags folkrörelse.

Bill Drummond är en skotsk konstnär, musiker och författare, känd som en av de två grundarna av musikduon The KLF som fick en rad superhits i slutet av 80- början av 90-talet, en karriär som de själva avslutade brutalt i det som kallats musikhistoriens största kommersiella självmord. Oavsett om det var ett spekulativt sätt att skapa uppmärksamhet eller ett logiskt slut för musikvärldens enda sanna anarkister, så kan man se The17 som ett resultat av att ha tagit avstånd från den kommersiella musikindustrin. Det Drummond gör nu är musik som händer här och nu, varje dag med vem som helst som vill delta. Musik som inte finns bevarad.

Den här radiodokumentären bygger på intervjuer som Marie Wennersten har gjort med Bill Drummond över flera års tid. Hon har själv varit med och sjungit i Stockholm, Zagreb och Wales, samt gjort telefonintervjuer med Drummond i samband med att han hållit körer i Jerusalem, Beirut, Venedig och New York.

Man skulle kunna hävda att det handlar om relationell konst, om politiska handlingar inspirerade av Situationisterna, om musik inspirerad av Arvo Pärt och James Brown.

Eller helt enkelt om att vilja att musik ska vara mer.

Ett program av Marie Wennersten

Läs mer:

där Drummond gör sitt
performance ovanför källan i Jungs dröm

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.15
  ? - True To The Trail
  Album: The Man
  Kompositör: Bill Drummond
  Bolag: CREATION
 • 18.17
  Klf - 3 A.M. Eternal
  Album: Absolute Music (11)
  Kompositör: Jimi Cauty, William Drummond, R Lyte
  Bolag: EVA
 • 18.18
  The Klf - What Time Is Love
  Album: Indie Top Cd (5)
  Kompositör: J Cauty, W Drummond
  Bolag: BEECHWOOD