Har du råd att bli gammal?

30 min
I Sverige i dag bor och lever omkring 250.000 personer som är 85 år eller äldre. Om ungefär 25 år kommer det antalet att vara nästintill dubblerat. Vad händer med välfärdssystemet när 40-talisterna gör sitt intåg i äldreomsorgen - vem kommer då att ha råd att bli gammal? I ett sista fristående avsnitt av Livet på hemmet, lämnar vi vardagen på äldreboendet Kattrumpstullen och söker istället svaret på äldreomsorgens framtida finansiering.

Ruth Frantzén är 93 år och bor i Skärpnäck, en förort söder om Stockholm. Här bor hon i samma 3-rummare hon flyttade in i någon gång på 1970-talet. Det var så länge sen, så hon minns inte exakt när längre. Men nu vill hon flytta in på ett äldreboende istället. 
- Men det går inte, de säger att jag är för bra. 
- Det ska gå, peppar systerdottern Berit Pahlberg som länge fört en envis kamp för sin mosters rätt till en plats på ett äldreboende.

Kommunens biståndshandläggare menar att Ruth är för frisk för att tilldelas en plats på ett äldreboende. Istället för hon förlita sig på Hemtjänst och vård i det egna hemmet, en tydlig trend i tiden. 

- Vad som hänt på 2000-talet är att nånstans mellan var fjärde och var femte äldreboendeplats har försvunnit. Men jag tror att man kommer att inse att den snabba minskningen har varit för kraftig, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Socialhögskolan i Stockholm.

Vård i hemmet sparar pengar. Är det ensamma i det egna 
hemmet som vi kommer att sluta våra dagar i framtiden?
Eller finns det andra lösningar?

- Det finns inga enkla lösningar, säger Per Borg, som skrivit 
flera utredningar om hur kommande generationers
äldreomsorg ska finansieras.
Men dyrare lär den bli, så långt är alla överens.

- Alla ska få det grundläggande behovet ombesörjt, men om du ska ha det där lilla extra kommer du att få betala det själv, siar Borg den framtida äldreomsorgens utformning.

Men var går gränsen för det där grundläggande behovet? Vem avgör det? Och hur ska framtidens äldreomsorg styras - efter vårdbehovets storlek eller utifrån hur stor din plånbok är? Det är några av de frågor som vi ställer i Livet på hemmet special.

Dessutom besöker vi äldreboendet "med hotellkänsla" där s.k. tilläggstjänster redan är i bruk.