Jakten på 77 000 försvunna unga människor

29 min
I Sverige finns 77 000 unga som varken pluggat eller jobbat på tre år.

– Ganska hemskt att man kan försvinna bara sådär helt plötsligt.

En dag stannade Victor Yngman i Skellefteå hemma från skolan. Det slutade med att han satt hemma i hela två år. Spelade spel, kollade film och sov.

– Jag lämnade inte huset särskilt ofta. Vad ska man säga i en diskussion när man bara sitter och spelar om dagarna. Livet kändes helt meningslöst när jag bara var hemma och gjorde ingenting, säger han.

Marwin Nilsson på Arbetsförmedlingen har räknat ut hur många unga som varken pluggat eller jobbat på tre år. Han är förvånad över att de är hela 77 000 personer.

– De ökar i nästan samtliga landets kommuner. Det är ingen som vet något om dem egentligen. Det är ett allvarligt samhällsproblem att så många unga hamnat helt utanför. Det är ju de som ska ta över och producera framöver.

Kluvet Land hänger med Uppsök Malmö som knackar dörr i jakten på ungdomar som tillbringar dagar, månader och år utan att vare sig plugga eller jobba. Mohammed El Jaouni som nyss börjat jobba på Uppsök Malmö var en av dem.

– Jag var som alla andra ungdomar. Inget jobb, ingenting att göra om dagarna, ingenting att vakna för på morgonen. Sen träffade jag killarna från Uppsök Malmö och de började motivera mig. Visade att det aldrig är för sent. Det finns alltid jobb om man söker rätt, säger han.

Ett program av reportrarna Filippa Armstrong, Mikael Olsson och Anna Burén. Producent Magdalena Martinsson, projektledare Agneta Kellgren och tekniker Björn Nitzler.

Kluvet Land har nu stängt kommentarsfältet därför att redaktionen tar semester. Det går förstås bra att mejla istället! Använd meddelanderutan/Agneta Kellgren, projektledare Kluvet Land i P1.