Från staden där unga tjänar 40000 i månaden till Sveriges mest arbetslösa ungdomar

29 min
I Kiruna med landets lägsta ungdomsarbetslöshet sliter företagen eleverna direkt från skolbänken till jobb med bättre lön än vad deras föräldrar har. I Bromölla är det helt andra villkor som gäller för unga. Här finns landets högsta ungdomsarbetslöshet.

Kluvet Land pendlar mellan två orter. Nästan så långt ifrån varandra det går att komma i Sverige. Den ena med en gruva den andra med en toalettstolsfabrik.

Peter Björnström, 26, jobbar i gruvan och tjänar mellan 30000 och 40000 kronor i månaden efter skatt.

– Det är jättebra betalt. Det betyder frihet. Du kan köpa i stort sett vad du vill, säger han.

Under förra året betalade LKAB ut en bonus till gruvarbetarna på 50000 kronor var. På den ort där toalettstolsfabriken tronade så stolt är det inte tal om någon vinstdelning. Alls. Istället är det nya varsel på gång.

23-åriga Josefine Lindskog skulle gärna vilja bo kvar i Bromölla där hon vuxit upp. Men hon är på väg att ge upp.

– Det känns som att tiden stått stilla sen jag blev klar med min utbildning och flyttade tillbaka hit för tre år sen. Det har inte hänt något nämnvärt. Det är då man tänker att det här är kanske inte rätt ställe att vara på, säger hon.

I Bromölla blir inga barn gjorda. Inte så många i alla fall. Färre och färre barn föds. Däremot har det inte fötts så många barn på år och dag som det gör just nu i Kiruna, staden med Sveriges minst arbetslösa unga.

– Det är lätt för unga att få jobb här och det finns inte så mycket utbildningar att gå här. Man har alltså råd att skaffa barn så bor man kvar här är det nog en naturlig väg att skaffa barn, säger tvåbarnsmamman Teres Sikku.

Ett program av reportrarna Anna Landelius, Filippa Armstrong och Anna Burén. Producent Magdalena Martinsson.

Kluvet Land har nu stängt kommentarsfältet därför att redaktionen tar semester. Det går förstås bra att mejla istället! Använd meddelanderutan/Agneta Kellgren, projektledare Kluvet Land i P1.