Yamanaka backade cellen till ursprungsläget

20 min
Nobelpristagaren i medicin Shinya Yamanaka var den som visade världen att kroppens celler kan förmås att backa till ett ursprungligt stadium där de har förmågan att bli vilken typ av celler som helst. Efter upptäckten fick han starta ett helt forskningsinstitut inriktat på forskning om sådana så kallade iPS-celler.

Shinya Yamanaka lyckades  2006 på ett förbluffande enkelt sätt backa hudceller till ett ursprungligt stadium där de har alla möjligheter som annars bara tidiga embryoceller har: De kan utvecklas till vilken typ av cell som helst. Bara fyra gener behövde han tillsätta för att cellerna skulle backa i utvecklingen till detta ursprungliga stadium.

– Vi visste inte alls hur många som skulle behövas. Men det var bra för oss att det var just fyra. Hade det räckt med en hade många andra klarat det före oss, och hade det varit hundra hade nog ingen lyckats, säger Shinya Yamanaka när Vetenskapsradion besöker honom på forskningsinstitutet han förestår i Kyoto.

Där pågår nu bland annat forskning för att undersöka andra sätt att förmå cellerna att backa. De fyra generna har redan blivit tre, och kanske finns också andra möjliga sätt att vända cellernas utveckling, tror Shinya Yamanaka.

Samtidigt försöker andra forskare, både på Yamanakas forskningsinstitut och på många andra håll i världen, att få stamcellerna att bli medicinskt användbara. Nästa år räknar forskare i Kobe med att börja kliniska försök med behandling av makuladegeneration, förändringar i gula fläcken i ögat, med hjälp av celler som gjorts av iPS-celler.

Vi träffar förutom Nobelpristagaren själv också hans kollega Knut Woltjen, som visar runt i laboratoriet och låter oss titta på de allra första mänskliga hudceller som Yamanaka och hans medarbetare lyckades backa till stamcellsstadiet 2007. De odlas fortfarande på laboratoriet, under sådana betingelser som gör att de bibehåller sin pluripotens, det vill säga förmåga att bli vilka celler som helst, och inte utvecklas till någon särskild sorts celler.

Programmet sändes första gången i november 2012