Lysdioder i glödlampans spår

20 min
Glödlampan har sett sina sista dagar och bara de lampor som finns kvar i lager får säljas, enligt EU-beslut. Ersättare kommer i långa banor, bland annat LED-lamporna, som består av lysdioder. Det påstås att LED-lamporna kan hålla i 10-20 år kanske längre och bara dra en bråkdel av energin som en glödlampa förbrukar. Men de dyra LED-lamporna lyser blåaktigt och livslängden är än så länge rent teoretisk. Vetandets Världs reporter Per Gustafsson rapporterar om utvecklingsläget för LED-tekniken.

Programmet sändes första gången i januari 2013

Stora energivinster och lång hållbarhet, det är argumenten för LED-belysning. Det påstås till exempel att LED-lamporna kan hålla 25.000 timmar och beroende på hur många timmar per dag man använder lampan, så kan de hålla 10-20 år, ja kanske längre. Men det är teoretiska beräkningar, och ingen har sett om utfästelserna håller.

- Det är tvärtom så att en LED-lampa dör långsamt, till skillnad från glödlampna och lågenergilamporna, säger Christofer Silfvenius, Energimyndigheten, som följer den tekniska utvecklingen.

Vad gäller energivinsterna, så är de stora. En glödlampa tar till vara endast FEM procent av elen, resten går till värme i omgivning och armatur. Medan dagens lågenergilampor och de LED-lampor som nu säljs tillvaratar cirka 40 procent.

- Men det finns ambitioner till att göra supereffektiva lysdioder som gör om 70-80 procent av tillförd energi till fotoner, dvs ljus, säger Lars Samuelsson, professor i nanoteknologi vid Lund Nano Lab.

Där arbetar man på att ta fram prototyper till lysdioder i nanoskala. Det betyder att man kan ta fram supersmå lysdioder i tusental. De representerar olika färger och tillsammans uppfattar ögat det som vitt, varmt ljus. Den här tekniken skiljer sig från den teknik varmed dagens LED-lampor tillverkas.

De stora lamptillverkarna använder blåaktiga lysdioder vars ljus får brytas genom lager av fosforer (lysämnen) för att ge vitt ljus. Problemet är att dessa ämnen stjäl energi på vägen, berättar Lars Samuelsson. Men med nanontekniken kan man alltså fördubbla energieffektiviteten, menar han.