Snabbladdning för elbilar botar räckviddsångest

20 min
Elbilen har haft svårt att ta sig in på marknaden och de flesta anser att den korta räckvidden är det största problemet. Nu satsar myndigheter, elbolag och biltillverkare runt om i världen på att bygga upp nät av snabbladdningsstationer som gör det möjligt att ladda nästan fullt på mindre än en halvtimme och aldrig riskera att bli strandsatt med tomma batterier längs vägen.

Frågan är bara om de kommer att användas, eftersom forskningen gång på gång visat att räckvidden inte är något större problem när man väl börjat använda elbil. Räckviddsångest är något de som inte äger en elbil lider mest av och snabbladdningstationer behövs i så fall för att komma över den mentala barriären som hindrar elbilsmarknaden att ta fart.

 −Räckviddsångesten är överdriven, våra försökspersoner oroade sig för räckvidden i genomsnitt någon gång per månad, säger psykologiforskaren Thomas Franke på tekniska universitetet i Chemnitz som nyligen genomfört en studie med 40 elbilar som lånades ut under ett halvår. Det som orsakar räckviddsångesten är snarare att vi haft tillgång till bensin- och dieselbilarnas enorma räckvidd under så lång tid att vi inte kan göra oss en vettig bild av hur vårt behov av körsträcka egentligen ser ut.

Programmet sändes första gången i april 2013